I Srbija pod nezapamćenom najezdom komaraca



ZBOG jakih padalina u svibnju i lipnju najezde komaraca nije ostala pošteđena ni Srbija, u kojoj se bilježi rekordan broj ugriza tih nepodnošljivih bića, zbog kojih je u većem dijelu Europe već gotovo mjesec dana opsadno stanje. Ovogodišnji  komarci čak su i otporni na standardno suzbijanje, pa je situacija još gora.

"Ljudi se žale da ovoliko komaraca nikada nije bilo u Srbiji, i to je očigledno. Velik broj padalina i nezapamćene poplave koje smo imali u prethodnom razdoblju dovele su do toga da se komarci namnože do nevjerojatnih razmjera! Ono što najviše zabrinjava je činjenica da najezdu ovih kukaca ne može spriječiti ni uobičajeno kemijsko zaprašivanje ni druga sredstva, rekao je za Press Drago Kovač iz Veterinarske stanice Subotica.

Nema odmora

Dodao je da su najgori riječni komarci čije ime u prijevodu s latinskog znači "nasrtljivci", što dovoljno govori o tome što se može očekivati u susretu s tim kukcima. Aktivni su ujutro i navečer, a mogu prijeći i do 30 kilometara. Dodatni problem su komarci s poplavnih područja, a ima i malaričnih komaraca, ali oni se ne ponašaju kao obični i ne prenose malariju.

Građani se žale da su zbog komaraca neispavani, nervozni i umorni. U Beogradu je situacija posebno gadna, a u pojedinim gradskim četvrtima tvrde da ih komarci ne ostavljaju na miru. Usto, kako je rekla pomoćnica tajnika za zaštitu životne sredine Marija Grubačević, borba protiv komaraca je jača i intenzivnija nego ikad.

Beograd pod opsadom

"Suzbijanje larvi komaraca radi se još od ožujka i radit će se do rujna ili kolovoza. Radi se više nego ikada ranije, i iz zraka i sa zemlje. Napravljena su i dva kombinirana tretmana suzbijanja odraslih komaraca iz aviona i sa zemlje. Imali smo i jedan izvanredni tretman poplavljenih sela u okolini Obrenovca", rekla je.

 U glavnom gradu je situacija posebno problematična, jer se grad nalazi na dvije rijeke i 30 manjih tokova. Cijela lijeva obala Dunava je usto bez kanalizacije, a sve to situaciju čini nepodnošljivom.

Čini se kako u cijeloj Europi nema druge nego izdržati ovo ljeto i nadati se da nagodinu neće biti ovoliko poplava.

Pročitajte više