I Srbija rasprodaje svoje "srebro": Država najavila prodaju Telekoma Srbija

PREMIJER Srbije Mirko Cvetković najavio je mogućnost raspisivanja međunarodnog natječaja za prodaju državne tvrtke Telekom Srbija, koji bi se mogao dogoditi već ove godine, no gospodarski stručnjaci imaju različito mišljenje o tom potezu, prenosi beogradski Blic.

Bivši ministar privatizacije Aleksandar Vlahović smatra da je, ukoliko država doista želi prodati Telekom, ovo pravo vrijeme za to, jer je tvrtka u ovom trenutku u najboljem stanju, poslovno je i financijski na najvećoj razini u posljednjih osam godina.

Ukoliko pak država računa na daljnji razvoj i širenje tvrtke, trebala bi biti svjesna da to znači nova ulaganja, što bi se, s obzirom na kapital kojim Srbija raspolaže, bilo teško izvedivo pa je prodaja tvrtke logičniji potez.

Vlahović tvrdi da prije prodaje tvrtke treba odrediti tko zapravo prodaje tvrtku, je li to PTT koji ima oko 80 posto vlasništva u telekomu, ili pak država, te upozorava na važnost transparentnog procesa prodaje. A vrijednost državnog udjela procjenjuje na "više milijardi eura".

Vrijeme je da država izađe iz telekomunikacijskog sektora

S tim se stavom slaže i član Upravnog odbora Telekoma Dragor Hiber, koji tvrdi da je krajnje vrijeme da država izađe iz telekomunikacijskog sektora. Hiber upozorava da je javno poduzeće na duži rok osuđeno na loše rezultate i gubitak vrijednosti, jer su, kako je objasnio, ciljevi i motivi poslovanja javnog poduzeća drugačiji od ciljeva i motiva običnog društva, što se uvijek vidi i na tržištu.

U dosadašnjim najavama mogućnosti prodaje Telekoma tvrdi se kako bi država željela ipak zadržati dio u svojem vlasništvu, a kao dodatni zamah prodaji navodi se i činjenica da je Srbija početkom ove godine ukinula monopol na fiksnu telefoniju.

Ekonomist Zoran Popov, s druge strane, ne vidi razlog da se Telekom prodaje ove godine, jer, kako tvrdi, poduzeće ne posluje s gubitkom i on ne vidi razlog da se sada prodaje.

"Država nije u takvim nevoljama da bi prodavala rentabilno poduzeće. Ako će se od novca koji se dobije od prodaje Telekoma financirati blagi porast plaća i mirovina, onda je to suludo. Država treba pričekati s prodajom bar još narednih četiri do pet godina, dok se situacija uzrokovana krizom i recesijom na tržištu ne smiri i zemlja uđe u period prosperiteta", tvrdi Popov.

Interes za kupnju Telekoma navodno su već pokazali "Deutsche Telecom", "France Telecom", ali i egipatski "Orascom".

Pročitajte više