I vijeće EU potvrdilo Barrosovu Europsku komisiju

DVADESET pet država članica Europske unije potvrdilo je u petak imenovanje nove Europske komisije predsjednika Joaoa Manuela Barrosa, objavljeno je u Bruxellesu.

Službeno odobrenje dali su na sjednici ministri pravosuđa i unutarnjih poslova u petak u Bruxellesu, pošto su dan prije zeleno svjetlo novoj ekipi dali zastupnici u Europskom parlamentu.

Europski parlament potvrdio je Europsku komisiju koju predvodi Jose Manuel Durao Barroso velikom većinom od 449 glasova, dok je 149 zastupnika bilo protiv i 82 suzdržana.

Datum stupanja Barrosove Komisije na dužnost isprva je bio planiran za 1. studenoga, nakon glasovanja o povjerenju u Europskom parlamentu koji je bio predviđen za 27. listopada. No, Barroso je u zadnji tren odlučio odgoditi glasovanje eurozastupnika, budući da nije bio siguran da će dobiti većinu.

Zatim je načinio neke izmjene u sastavu svoje ekipe, privoljevši na odlazak dvoje spornih kandidata, Talijana Rocca Buttiglionea i Latvijke Ingridu Udre i namijenivši drugi resor za Mađara Laszla Kovacsa.

Komisija kojoj istječe mandat s predsjednikom Romanom Prodijem morala je produljiti rad nekoliko tjedana, tijekom kojih je Barroso proveo izmjene i napokon dobio zeleno svjetlo parlamenta.

Pročitajte više