IAEA: Dobili smo veći pristup nuklearki, nismo našli mine ni eksploziv

Foto: EPA

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je nove informacije o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižji (ZNPP). Navodi da su njeni stručnjaci dobili dodatni pristup lokaciji i da za sada nisu uočili nikakve vidljive naznake mina ni eksploziva. 

Stručnjaci IAEA-e su jučer provjerili veći dio perimetra velikog rashladnog bazena ZNPP-a nego ranije. Posjetili su i izolacijska vrata koja odvajaju bazen za hlađenje od onoga što je ostalo od rezervoara Kahovka nakon uništenja brane prije mjesec dana.  

"Za sada nisu vidjeli minsko-eksplozivna sredstva" 

Vrata su ojačana protuutezima i pijeskom i čini se da nema curenja vode. Stručnjaci su također otišli do vrata koja odvajaju ispusni kanal obližnje termoelektrane Zaporižje (ZTPP) od rezervoara. Ovaj kanal i jezero sadrže ključne rezerve vode za potrebe hlađenja ZNPP-a. 

"Naši su stručnjaci su dobili dodatni pristup postrojenju. Za sada nisu vidjeli minsko-eksplozivna sredstva. No, trebao bi nam još obuhvatniji pristup, uključujući krovove reaktorskih jedinica 3 i 4 i dijelove turbinskih dvorana. Nadamo se da će nam to uskoro biti odobreno. Nastavit ćemo izvještavati o razvoju događaja u tom pogledu", rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi. 

Pročitajte više