IAEA: Vode za hlađenje u nuklearki Zaporižja ima dovoljno za nekoliko mjeseci

Foto: EPA

VELIKI bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja se nalazi u blizini brane koja je eksplodirala danas, pun je i ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci, objavila je UN-ova nadzorna agencija. 

Velika brana iz sovjetske ere u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini probijena je danas, oslobađajući poplavne vode širom ratne zone, što su i Ukrajina i Rusija opisale kao namjerni napad druge strane.

Umjetno jezero iza brane osiguravalo je vodu koja se koristila za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kao i za istrošeno gorivo i dizel generatore za hitne slučajeve koji su se morali više puta koristiti kada je vanjsko napajanje nestalo.

"Voda iz jezera trebala bi biti dovoljna za nekoliko mjeseci"

"Postoje brojni alternativni izvori vode. Glavni veliki bazen za hlađenje nalazi se pokraj te lokacije iznad razine umjetnog jezera", rekao je u izjavi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon probijanja brane Kahovke.

Voda iz jezera trebala bi osigurati dovoljno rashladne vode za "nekoliko mjeseci", rekao je Grossi, dodajući da će njegova agencija to potvrditi "vrlo brzo". U drugom priopćenju kasnije, IAEA je rekla da je bazen pun i da ima dovoljno vode za "nekoliko mjeseci" budući da je šest reaktora elektrane trenutno zaustavljeno.

"Stoga je od vitalne važnosti da ovaj bazen za hlađenje ostane netaknut. Ne smije se učiniti ništa što bi potencijalno narušilo njegov integritet. Pozivam sve strane da osiguraju da se ništa ne učini da se to naruši", rekao je Grossi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više