Iako im pada broj novozaraženih, Crna Gora pooštrila mjere

Foto: EPA

CRNA GORA u dva protekla tjedna bilježi pad broja novozaraženih koronavirusom od 22 posto, priopćile su u nedjelju zdravstvene vlasti te zemlje, no usprkos tomu pooštrili su epidemiološke mjere.

Broj inficiranih na dnevnoj razini u zadnjem tjednu varira između 250 i 400. Crna Gora do sada je dvjema doza cijepila oko 53 posto stanovništva, od kojih se unatoč imunizaciji sedam posto zarazilo koronavirusom.

 "U Crnoj Gori najveći postotak cijepljenih osoba primio je Sinopharm cjepivo, njih 63 posto“, priopćio je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Među preminulima od posljedica covida-19 samo je 0.07 posto cijepljenih.

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su uvesti nove epidemiološke mjere iako pada broj novozaraženih pa je covid-potvrda sada uvjet za ulazak u dječje igraonice, vjerske objekte, teretane, kina, kazališta i koncertne hale.

Na snazi je ostala zabrana organiziranja dočeka Nove godine na trgovima, a od ranije je na snazi covid-potvrda za ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata.

Odluka o obveznom posjedovanju covid-potvrde za javnu upravu, koja je bila najavljena za 1. prosinca, odgođena je do izjašnjenja ministarstva pravosuđa o pravnoj osnovi takve odluke.   

Od početka pandemije u Crnoj Gori koronavirus je potvrđen u 156 tisuća stanovnika ili četvrtini ukupne populacije.

Ukupan broj preminulih povezanih s oboljenjem od covida-19 u Crnoj Gori iznosi 2285.

Pročitajte više

 

Pročitajte više