Iako ima umjetnu ruku, osjeća dodir, bol i toplinu

DJEVOJKA koja je nakon motorističke nesreće prije tri godine izgubila lijevu ruku te se koristi umjetnom, operacijom su joj vraćen osjet dodira. Naime, Claudia Mitchell (27), bila je podvrgnuta operaciji, prvoj takve vrste, u kojoj su joj živci iz stradale ruke premješteni u njena prsa te sada može osjetiti dodir kao pravom rukom.

U operaciji u Centru za rehabilitaciju u Chicagu koja je trajala četiri sata, kirurzi su presadili živce iz njenog ramena, koji inače prenose podatke iz ruke u mozak, i preusmjerili su ih u prsne mišiće te nakon četiri mjeseca Claudia je počela osjećati na tom dijelu prsišta razliku u temperaturi, bol i dodir.

Sličnoj operaciji je bio podvrgnut 54-godišnji Jesse Sullivan koji je izgubio obje ruke nakon što je dotakao strujni kabel. Oboje pacijenata nakon operacije koristili su prototip ruke koja je napravljena tako da može omogućiti osjet. Ono što je iznenadilo i same doktore je to što i nakon jedne godine ili više kako ruka nije bila korištena, mozak je i dalje prepoznavao impulse uda koji nedostaje.

"Sljedeći korak koji želimo napraviti je to da implementiramo više uređaja u prsište koji bi predstavljali osjet svakog prsta pojedinačno", rekao je Paul Marasco, osjetni neurofizijatar klinike.


V.M.

Pročitajte više