IBM predstavio novi kvantni čip

Ilustracija: Shutterstock

Tvrtka International Business Machines (IBM) danas je predstavila novi kvantni kompjutorski čip, za koji se nada da će za 10 godina služiti kao gradivni sklop većih sustava. Stručnjaci diljem svijeta rade na usavršavanju kvantnog računalstva koje se oslanja na kvantnu mehaniku kako bi dosegli računalne brzine koje su daleko veće od brzina klasičnih silikonskih kompjutera.

Izazov je razviti kvantne kompjutere koji su dovoljno pouzdani u stvarnom svijetu i da ustrajno nadmašuju konvencionalna računala. Microsoft, Google i kineski Baidu se zajedno sa start-upovima i državama natječu u razvoju kvantnih strojeva.

Kvantni sustav dva

Do sada su se stručnjaci za kvantna računala borili s pogreškama u podacima, no IBM je danas predstavio novi način povezivanja čipova unutar strojeva te potom i njihovo povezivanje koje bi, u kombinaciji s kodom za ispravak pogrešaka, do 2023. moglo proizvesti izuzetne uređaje.

Prvi stroj koji će to koristiti nazvan je kvantni sustav dva i on koristi tri Heron čipa, rekao je Dario Gil, potpredsjednik IBM-a i direktor istraživanja. Po njegovim riječima, očekuje se prilično stabilan napredak do 2029., kada će se vidjeti puni učinak tehnologije ispravljanja pogrešaka.

Poslije toga očekuje veliki skok u sposobnostima kvantnih strojeva, slično kako su se sustavi umjetne inteligencije sporo razvijali u posljednjih 15 godina, da bi tijekom prošle godine postali daleko sofisticiraniji.

Moćni kompjuteri

"Kvantni sustav dva je prvi istinski modularni kvantni računalni sustav tako da ga tijekom vremena možete nastaviti proširivati na sve veće i veće sustave", rekao je Gil. IBM nije jedini igrač na tom području. Start-up PsiQuantum, koji na razvoju čipova surađuje s GlobalFoundriesom, početkom godine je objavio da namjerava predstaviti komercijalni stroj unutar šest godina.

Očekuje se da će kvantna računala jednog dana ubrzati izračune nekih kalkulacija milijun puta brže od najsnažnijih današnjih kompjutera.

Pročitajte više