ICTY: Meron i del Ponte idućeg tjedna u New Yorku

PREDSJEDNIK Haškog suda Theodor Meron i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte otputovat će idućeg tjedna u New York gdje će podnijeti redovito godišnje izviješće UN-u, objavio je u srijedu ICTY.

Predsjednik suda će prije New Yorka posjetiti Washington gdje će se 6. i 7. listopada susresti s dužnosnicima američke administracije, a 7. listopada izvijestit će i članove Helsinškog odbora američkog Kongresa o radu ICTY-ja.

U New Yorku, Meron će 9. listopada podnijeti godišnje izviješće Općoj skupštini UN-a i Vijeću sigurnosti, a dan ranije zajedno s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom podnijet će zasebno izviješće Vijeću sigurnosti UN-a o uspostavi suda za ratne zločine u BiH.

Glavna haška tužiteljica, koja će također podnijeti izviješće Vijeću sigurnosti UN-a, prije toga će posjetiti Zagreb i Beograd, kako bi ocijenila stupanj suradnje dviju zemalja s ICTY-em.

Tijekom posjeta Zagrebu, već ranije najavljenom za 6. listopada, Del Ponte će se susresti s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivicom Račanom sa suradnicima, izjavila je za Hinu glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

U Beogradu će u petak 3. listopada Del Ponte o suradnji Srbije i Crne Gore s Haagom razgovarati s predsjednikom države Svetozarom Marovićem i ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem. Susrest će se i s premijerom Srbije Zoranom Živkovićem.

Pročitajte više