ICTY potvrdio prebacivanje u pritvor Fatmira Limaja

KOSOVSKI Albanac Fatmir Limaj, haški optuženik i utjecajni političar je prebačen u pritvor Haškog suda u Scheveningenu, potvrdio je glasnogovornik tajništva Suda.

´Fatmir Limaj smješten je u pritvorsku jedinicu Međunarodnog kaznenog suda (ICTY)´, rekao je za Hinu glasnogovornik Christian Chartier.

Prvo pojavljivanje Limaja pred sucem, kako bi se izjasnio o krivnji prema točkama optužnice, zakazano je za srijedu u 15:30 sati, dodao je Chartier.

Fatmir Limaj najviši je dužnosnik iz skupine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koja se našla na prvoj optužnici ICTY-a za albanske zločine na Kosovu. Optužnica ga tereti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti i pet točaka za povredu ratnog prava i običaja.

Optužnica navodi da je u zatočeničkom logoru OVK u Lapušniku, kraj Glogovca, godine 1999. najmanje 35 Srba i albanskih civila držano u ´surovim i neljudskim uvjetima te rutinski izlagano fizičkim i psihičkim napadima, uključujući mučenja i premlaćivanja´. Logor Lapušnik bio je pod zapovjedništvom Limaja.

Najbliži suradnik bivšeg čelnika OVK Hashima Thaqija, Limaj je predsjednik kluba zastupnika Demokratske stranke Kosova u parlamentu. Uhićen je krajem veljače u Kranjskoj gori u Sloveniji.

Pročitajte više