ICTY: Ratko Mladić naredio pokolj u Srebrenici

NA HAŠKOM suđenju časnicima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok optužbe Dragan Obrenović, koji je i sam priznao krivnju za zločine, u četvrtak je potvrdio da su tisuće zarobljenih Bošnjaka u srpnju 1995. pobijene po naredbi zapovjednika VRS generala Ratka Mladića.

Svjedok Obrenović, bio je 1995. načelnik stožera Zvorničke brigade VRS a u lipnju ove godine je pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju za sudjelovanje u likvidacijama više od 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, nakon što su grad 11. srpnja 1995. godine osvojile srpske snage.

Temeljem sporazuma s Tužiteljstvom, Obrenović svjedoči protiv bivšeg pukovnika VRS Vidoja Blagojevića, optuženog za suučesništvo u genocidu u Srebrenici, i njemu podređenog bojnika Dragana Jokića, optuženog za zločine protiv čovječnosti.

Na početku iskaza je rekao da ga je 13. srpnja 1995. godine načelnik sigurnosti Zvorničke brigade Drago Nikolić telefonom izvijestio da će u Zvornik iz Bratunca biti prebačen "ogroman broj" bošnjačkih zarobljenika i kako postoji zapovijed da ih se pobije.

Obrenović je, po vlastitim riječima, posumnjao u takvu zapovijed i tražio da je potvrde iz zapovjedništva Drinskog korpusa JNA.

"Nikolić mi je odgovorio da je to osobno zapovijedio komandant glavnog stožera general Ratko Mladić i da to već svi znaju", kazao je Obrenović.

Prošloga je tjedna na istome suđenju časnik VRS Momir Nikolić, drugi suoptuženik Blagojevića i Jokića koji je priznao krivnju, svjedočio da je masakr u Srebrenici bio planiran i zapovijeđen.

Uspjesi optužbe da na suđenju Blagojević/Jokić dokaže kako je genocid nad Srebreničanima izvršen po zapovjedi s vrha i u sklopu "zločinačkog plana" etničkog čišćenja dijelova BiH radi stvaranja jedinstvene srpske države, bit će doprinos naporima Tužiteljstva da dokaže odgovornost Slobodana Miloševića za genocid u BiH.

Pročitajte više