ICTY: Suci traži nalaze o bolesti generala Strugara

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) zatražilo je u srijedu da branitelji generala JNA Pavla Strugara, koji traže prekid suđenja zbog bolesti optuženog, uz svoj zahtjev prilože dodatne medicinske nalaze.

Odvjetnici Goran Rodić i Vladimir Petrović u utorak su na raspravi usmeno zatražili da se suđenje privremeno obustavi zato što ga 70-godišnji Strugar nije u stanju pratiti. Kao dokaz podnijeli su nalaz specijalista koji je utvrdio da Strugar pati od demencije, depresije i posttraumatskog sindroma (PTSP).

Branitelji od početka suđenja u prosincu 2003. inzistiraju na Strugarovoj zdravstvenoj nesposobnosti za proces, ostavljajući dojam da svoju obranu uglavnom i temelje na tome.

Glavna tužiteljica u predmetu, Susane Sommers, rekla je da taj nalaz nije mjerodavan i da se zahtjev za obustavu suđenja ne zasniva na činjenicama.

Predsjedavajući sudac Kevin Parker zatražio je od obrane da podnese pisani zahtjev i priloži dodatnu medicinsku dokumentaciju, a optužbi je predožio da medicinski stručnjak tužiteljstva pregleda Strugara.

Strugaru se pred ICTY-jem sudi zbog ratnih zločina koje su snage Druge operativne skupine JNA, čiji je bio zapovjednik, počinile tijekom napada na Dubrovnik u prosincu 1991.

Pročitajte više