ICTY: Suđenje Miloševiću u četvrtak zatvoreno za javnost

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je u cijelosti održano na zatvorenoj sjednici, na kojoj je iskaz dao novi zaštićeni svjedok optužbe.

U kratkom otvorenom dijelu sjednice, Milošević je prosvjedovao zbog odluke Raspravnog vijeća da se pristupi zatvorenoj sjednici, kao mjeri najveće procesne zaštite svjedoka.

"Kategorički se protivim iskazima nekakvih tajnih svjedoka...", rekao je Milošević, kojeg je predsjedavajući sudac Richard May prekinuo opaskom da odluka neće biti ponovo razmatrana.

Iskaz na zatvorenoj sjednici u srijedu je dao svjedok B-1021, koji je prema predraspravnom procesnom podnesku optužbe, trebao svjedočiti o nasilnom preuzimanju vlasti koje su 1992. u Ključu u BiH izvele srpske snage.

Milošević je u četvrtak ocijenio kako nije bilo nikakvog razloga da B-1021 svjedoči bez prisustva javnosti.

Na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, optužbi je ostalo još 27 radnih dana za dovršetak dokaznog postupaka.

Uz sadašnji trodnevni radni tjedan, zbog bolesti optuženog, tužitelji procjenjuju da će svoj dio procesa dovršiti do kraja veljače iduće godine, nakon čega će slijediti tromjesečna stanka odobrena Miloševiću za pripreme svjedoka i dokaza obrane.

Suđenje se nastavlja idućega tjedna, za kada su najavljeni iskazi Hrvoja Šarinića, jednog od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i autora knjige "Moji pregovori s Miloševićem", te posljednjeg saveznog premijera SFRJ Ante Markovića, čije ispitivanje treba dovršiti optuženi Milošević.

Pročitajte više