ICTY: Tužitelj predlaže ubrzavanje suđenja "vukovarskoj trojci"

TUŽITELJ Marks Moore u četvrtak je na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) predložio ubrzavanje postupka na način da vijeće prihvati iskaze trećine od 90-ak svjedoka optužbe u pisanom obliku, čemu su se usprotivili branitelji optuženih.

Tužitelj Moore predložio je da vijeće prihvati iskaze 30-ak svjedoka optužbe u pisanom obliku, u skladu s pravilom ICTY-a koje predviđa takvu mogućnost "kada to dopuštaju interesi pravde", ističući potrebu ekspeditivnosti procesa.

Dok bi tih 30-tak svjedoka obrana mogla protuispitivati, tužitelj je predložio da iskazi još deset svjedoka budu u pisanom obliku bez mogućnosti protuispitivanja, prema pravilu za svjedočenja koja se ne bave djelima ili propustima optuženih.

Branitelji optuženih Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina usprotivili su se tom prijedlogu, ističući kako bi "interesi pravde bili narušeni jer bi se dobilo ekspeditivno, ali ne i pošteno suđenje", ako od ukupno 88 najavljenih svjedoka optužbe, 40-ak njih iskaze da samo u pisanom obliku.

Odvjetnici su kazali kako se uglavnom radi o izjavama svjedoka starim 10-ak godina, te je njihovo pojavljivanje pred sudom važno za procjenu vjerodostojnosti iskaza.

Predsjedavajući sudac Kevin Parker upozorio je kako je prvenstveni interes vijeća pravičnost suđenja, a manje njegova duljina, te uputio tužitelja da preispita i preradi svoj prijedlog.

Na današnjoj je sjednici dovršen iskaz zaštićenog svjedoka optužbe P-031, jednog od šestorice hrvatskih ranjenika i civila koji su izbjegli strijeljanje među oko 300 zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice na Ovčaru 20. studenoga 1991.

Obrana je u današnjem protuispitivanju bezuspješno pokušavala osporiti vjerodostojnost njegovog iskaza u kojem je opisao kako je optuženi Šljivančanin zapovjedao odvođenjem zarobljenika iz vukovarske bolnice, te kako su pripadnici JNA dočekali zarobljene u hangaru na Ovčari i odlučivali koga će od njih poštediti a koga ostaviti za likvidaciju pripadnicima lokalne srpske Teritorijalne obrane.

Mrkšića, Šljivančanina i Radića tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja zbog pokolja na Ovčari izvršenog nad najmanje 264 zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Suđenje se nastavlja u utorak, 31. siječnja.

Pročitajte više