ICTY: Žalbeno vijeće naložilo hitno oslobađanje Marija Čerkeza

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak je donijelo odluku o "trenutnom oslobađanju" bosanskog Hrvata Marija Čerkeza, osuđenog u prvom stupnju 2001. na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini, objavio je ICTY u Den Haagu.

"Žalbeno vijeće smatra da presudu Mariju Čerkezu treba preinačiti te stoga nalaže njegovo trenutno oslobađanje", navodi se u priopćenju Haškog suda.

Razlozi za donošenje ovog naloga bit će objašnjeni u presudi Žalbenog vijeća Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, koja će biti objavljena 17. prosinca.

Žalbeno vijeće, kojim predsjedava njemački sudac Wolfgang Schomburg, naložilo je Tajništvu ICTY-a da poduzme sve potrebne mjere za oslobađanje Marija Čerkeza te da mu omogući, ako to želi, da bude nazočan na izricanju presude 17. prosinca.

Čerkezov odvjetnik Božo Kovačić izjavio je u telefonskom razgovoru da "ne zna kakva je presuda, ali sudeći po presudi Tihomiru Blaškiću očekuje da je osuđujuća u točkama koje ga terete zbog zatočenja civila".

Također smatra da bi dosuđena kazna mogla biti manja od Blaškićeve jer se kod Čerkeza radi o zatočenju na tri lokacije, dok je kod Blaškića bio veći broj lokacija, uz utvrđenu odgovornost za korištenje dijela zatočenih kao "živog štita".

Čerkez se u pritvoru nalazi od 6. listopada 1997., dulje od osam godina, pa se iz današnje odluke Žalbenog vijeća o njegovom hitnom oslobađanju nameće zaključak da mu dosuđena kazna ne prelazi vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno da je kraća od toga.

Čerkez je, po riječima odvjetnika, prebačen u glavnu zgradu pritvora ICTY-a u Scheveningenu kako bi bio obaviješten o odluci Žalbenog vijeća. Kovačić očekuje da će ga tijekom dana Tajništvo ICTY-a obavijestiti o aranžmanu za odlazak njegovog branjenika iz Nizozemske.

Dario Kordić (44), bivši politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni, osuđen je 26. veljače 2001. na 25 godina zatvora, a Mario Čerkez (45) ratni zapovjednik Viteške brigade HVO-a na 15 godina, zbog ratnih zločina počinjenih progonom Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1992-94., uključujući zločin u Ahmićima 16. travnja 1993.

U pritvoru su od 6. listopada 1997., nakon dobrovoljne predaje.

Čerkezovi branitelji Božo Kovačić i Goran Mikuličić prošlog su petka izjavili za Hinu da s optimizmom čekaju 17. prosinca.

"Odgovor na Čerkezovu žalbu vidimo u Blaškiću, koji je u svim bitnim elementima oslobođen, a naša obrana je komplementarna njegovoj", kazao je tada Kovačić.

"Utvrđeno je da su Blaškićeve zapovjedi Čerkezovoj brigadi, 16. travnja 93. bile legitimne. Znači da to nije bio napad na civile već na drugu vojsku, a rat nije kažnjiv", dodao je.

Drugi branitelj Goran Mikuličić ocjenio je da kazna ne može biti veća od Blaškićeve te kako "očekuju da se Čerkez vrati kući".

Zajedničko suđenje Kordiću i Čerkezu počelo je 12. travnja 1999. Saslušan je 241 svjedok i uvedeno oko 4.300 dokaza tijekom 240 raspravnih dana. Završne riječi održane su 14. i 15. prosinca 2000. a presudu je 26. veljače 2001. izreklo raspravno vijeće pod predsjedanjem pokojnog britanskog suca Richarda Maya.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.