IDF pozvao da se podupre deklaraciju o autonomiji lokalne vlasti

PREDSJEDNIK Istarskog demokratskog foruma (IDF) Luciano Delbianco ustvrdio je danas kako primjer projekta "Brijuni-Rivijera" pokazuje da se u predizborne svrhe dovodi u pitanje ingerencija i autonomija lokalnih vlasti te je pozvao građane Istre da podupru najnoviju IDFovu Deklaraciju o autonomiji lokalnih i regionalnih vlasti u Istri.

Kao da se povijest ponavlja, s obzirom na to da isti ljudi iz Zagreba, koji nas ni početkom devedesetih nisu poduprli, sada traže da prihvatimo projekte za koje nas nisu ni pitali, rekao je na konferenciji za novinare u Puli Delbianco.

Istaknuo je da IDF svojom deklaracijom traži jačanje sudjelovanja građana u odlučivanju putem metoda participacijske demokracije, osobito referendumskog izjašanjavanja kao najdemokratskijeg sredstva zaštite javnog interesa. Nadalje, traži se od strane središnjih vlasti neometan razvoj slobodnog tržišta, uključujući političkog, kao nastavak reformskih procesa u državi te prepuštanje lokalnim i regionalnim vlastima u Istri onih poslova koje lokalne i regionalne vlasti mogu obavljati primjenom načela supsidijarnosti uz bitno povećanje financijskog kapaciteta svih tijela lokalne samouprave.

"Osobno želim poručiti javnosti da pritiske iz Zagreba nisam prihvatio 1991. godine, a ne mislim to ni danas, premda su prilike drukčije. Vladajuća istarska stranka, naime, suočena s gubitkom potpore birača, očito je odlučila zaigrati na posljednju kartu predavajući na upravljanje i podnoseći kao miraz Zagrebu neprocjenjivi dio istarske obale i zemljišta", zaključio je predsjednik IDF-a i pulski gradonačelnik Luciano Delbianco.

Predsjednica fažanske podružnice IDF-a Tamara Puja izrazila je zadovoljstvo prvim reakcijama javnosti na u petak potpisani Sporazum o suradnji u pripremi i provođenju referenduma o statusu Brijuna i istarskog priobalja (sporazum su u Fažani potpisali IDF, pulski SDP i nositelji pojedinih nezavisnih lista iz Medulina, Rovinja i Fažane).

"Nemamo ništa protiv da pojedinci u predizborne brakove ulaze s mirazom kako bi dobili mjesto u Saboru, ali neka to ne čine imovinom svih građana Istre olako prepuštajući Vladi mogućnost upravljanja nad 70 posto najvrjednijeg dijela istarske obale", ustvrdila je predsjednica fažanskog IDF-a Tamara Puja.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više