IDS predlaže svoj model izbornih jedinica

Foto: HINA/Edvard Šušak

ISTARSKI demokratski sabor (IDS) za predstojeće je parlamentarne izbore predložio svoje prijelazno rješenje modela izbornih jedinica kojih bi trebalo biti deset, ali uz promjenu njihovih granica tako da poštuju administrativne i teritorijalne granice općina i gradova.

"Ovaj prijedlog je prijelazno rješenje s obzirom da su izbori 'pred vratima' i vladajući nisu omogućili dovoljno vremena za širu raspravu", kazao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, a prenio IDS u priopćenju. IDS traži da se odmah nakon izbora osnuje radna skupina za cjelovitu izmjenu izbornog zakonodavstva koja bi trebala uključivati predstavnike parlamentarnih stranaka jer je potrebno postići širi konsenzus, dodao je Paus.

Predlažu da otok Rab prijeđe u sedmu jedinicu

Ovim prijedlogom bi se birao isti broj zastupnika po izbornoj jedinici u Hrvatskoj - 14, uz ispunjenje svih uvjeta koje je propisao Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci. Prema IDS-ovom prijedlogu Grad Zagreb, koji je dosad bio podijeljen između četiri izborne jedinice, bio bi podijeljen na dvije jedinice.

Osma izborna jedinica (ona koja uključuje Istarsku županiju) prema novom bi prijedlogu uključivala tri nove općine koje prirodno gravitiraju prema njoj – općine Klana, Kastav i Viškovo, a koje su dosad bile u sklopu sedme izborne jedinice. Novi prijedlog predviđa da otok Rab iz osme jedinice prijeđe u sedmu, jednako kao i općine južnije od Rijeke.

"Neophodno je sređivanje popisa birača"

Paus je poručio da se IDS-ov prijedlog vodio načelima poštivanja teritorijalnih granica i osnovnim demokratskim zahtjevom da glas svih građana vrijedi jednako u svakoj izbornoj jedinici. "To je nužno kako bi se postigla pravednost i legitimnost izbornog procesa", kazao je Paus.

Dodao je da je neophodno i hitno sređivanje popisa birača jer je to nužno za demokraciju i legitimnost izbora. "Poražavajuće je da popis birača stoji nesređen, i dok god bude tako, nećemo imati suštinsku promjenu u duhu odluke Ustavnog suda", zaključio je Paus.

Pročitajte više