IDS: Prekrajanjem izbornih jedinica smo izgubili oko 600 glasova. HDZ je dobio 1500

Foto: Index

Istarski demokratski sabor (IDS) ima svega dva mandata u novom sazivu sabora, što je za jedan manje od prethodnog. U obraćanju javnosti predsjednik stranke Dalibor Paus kazao je da je na gubitak mandata, između ostalog, utjecalo i prekrajanje izbornih jedinica. Naime, za treći mandat u saboru nedostajalo im je svega 79 glasova.

"Situacija je takva dijelom i iz objektivnih razloga. Imali smo veliku polarizaciju između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. To je diglo izlaznost i broj glasova za koaliciju Rijeke pravde. Druga objektivna situacija koja se dogodila je prekrajanje izbornih jedinica. Matulji su maknuti iz osme izborne jedinice, a dodani su Novi Vinodolski i Bakar. Prema projekciji koju smo radili u odnosu na 2016. godinu, to je značilo oko 600 glasova manje za nas, 1500 više za HDZ.

Kao treće, imali smo izbore za nacionalne manjine, i bošnjačku i talijansku, gdje je bila jako velika konkurencija, pogotovo za talijansku nacionalnu manjinu gdje smo imali dva kandidata pa je i tu otišao veći broj glasova", kazao je Dalibor Paus.

"Pokazali smo da imamo dobru podršku građana, a smatram da bismo bez navedenih razloga imali i više", rekao je. 

Još uvijek suzdržan na upite oko ostavke

IDS je podbacio i na zadnjim lokalnim izborima, kada je, između ostalog, izgubio i vlast u Puli, Vodnjanu, Pazinu i Buzetu. Nakon rezultata izbora Paus je još uvijek suzdržan oko ostavke na koju je ukazivao u slučaju podbacivanja i na parlamentarnim izborima.

"Mi smo sada u procesu europarlamentarnih izbora, liste treba predati do utorka i onda će se sazvati predsjedništvo stanke. Moj mandat je na raspolaganju", odgovorio je Paus novinarima.

Kazao je da se još uvijek nisu čuli ni s Andrejem Plenkovićem ni sa Zoranom Milanovićem.

Pročitajte više