IEA: Odluke s klimatskog skupa nedovoljne da se zagrijavanje zadrži na 1.5 stupnjeva

Foto: EPA

Niz novih obećanja danih na klimatskom skupu COP28 koji se održava u Dubaiju, poput utrostručenja energije iz obnovljivih izvora ili smanjenja emisija metana, neće biti dovoljan da se zagrijavanje planeta ograniči na ispod 1.5 stupnjeva, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Zasad je 130 zemalja pristalo utrostručiti količinu energije dobivene iz obnovljivih izvora te udvostručiti energetsku učinkovitost, a 50 naftnih i plinskih tvrtki pristalo je smanjiti emisije metana i spaljivanja plina na baklji do 2030. godine. Kad bi svi ispunili ta obećanja globalne emisije stakleničkih plinova iz sektora energetike smanjile bi se za četiri milijarde tona do 2030., pokazuje analiza IEA-e. 

"To ne bi bilo ni približno dovoljno"

To je otprilike trećina emisija koje se moraju ukloniti u idućih šest godina kako bi se zagrijavanje zadržalo ispod 1.5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je cilj određen Pariškim sporazumom iz 2015. godine. "To ne bi bilo ni približno dovoljno da se svijet usmjeri na put postizanja međunarodnih klimatskih ciljeva", priopćila je IEA. 

"IEA će nastaviti pratiti razvoj događaja na COP28 i po potrebi ažurirati svoju procjenu”, dodaje se. Ta neovisna agencija sa sjedištem u Parizu ranije je rekla kako države na skupu u Dubaiju moraju ostvariti rezultate u pet ključnih područja kako bi 1.5 i dalje ostao realan cilj. 

Uz jačanje 'obnovljivaca', energetske učinkovitosti i smanjenja metana, IEA naglašava da su potrebni financijski mehanizmi za utrostručenje investicija u čistu energiju u siromašnijim državama. Agencija ističe i da se svijet mora obvezati na smanjenje upotrebe fosilnih goriva i zaustaviti nova odobrenja za elektrane na ugljen. Skup u Dubaiju održava se do 12. prosinca. 

Pročitajte više