IGH zbog visoke cijene gubi projekt zračne luke Zagreb?

IAKO je IGH pobijedio na natječaju za idejno rješenje nove zračne luke Zagreb, premijer Ivo Sanader je danas nagovijestio kako tvrtka Jure Radića više nije siguran projektant jer će posebno povjerenstvo investitora Grada i Vlade odlučiti koji će se od pet prvonagrađenih radova realizirati.

Iako je na natječaju pobijedio IGH te je njegov idejni nacrt proglašen najboljim, to im neće automatski donijeti gradnju zračne luke. Odmah nakon natječaja su se pojavil kritike da je projekt IGH preskup jer bi po njemu gradnja novoga terminala Zračne luke stajala od 289 do 300 milijuna eura.

Konačna odluka donijet će se nakon financijske procjene, jer u situaciji u kojoj je Hrvatska nemamo pravo potrošiti ni kunu viška, rekao je Sanader, na početku sjednice Vlade, ističući kako će država i kroz izradu proračuna za iduću godinu pokazati štedljivost.

Izvijestio je da će u radnu skupinu Vlada i Grad dati po tri predstavnika, te da će se tek po financijskoj procjeni odlučiti hoće li se graditi po projektu IGH, kojega je odabralo stručno povjerenstvo.

Na natječaj je stiglo 17 projekata te su na njemu sudjelovali i vodeći svjetski arhitekti kao što su Zaha Hadid, Norman Foster i Shigeru Ban.

D.M.
Foto: Liderpress

Pročitajte više