Iliescu "preuzima odgovornost" za rumunjski holokaust

RUMUNJSKI predsjednik Ion Iliescu u četvrtak je primajući međunarodno povjerenstvo povjesničara zaduženih za proučavanje holokausta u Rumunjskoj izjavio "da u ime države preuzima odgovornost za istrebljenje više od 200.000 Židova rumunjskog podrijetla tijekom Drugog svjetskog rata".

"Prihvativši zaključke povjesničara, u potpunosti preuzimam odgovornost rumunjske države za okrutnosti koje je između 1940. i 1944. počinio režim pronacističkog maršala Iona Antonescua", rekao je predsjednik.

Iliescu je odlučio u listopadu 2003. osnovati to povjerenstvo, koje vodi dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel.

"Tragična rumunjska epizoda... predugo je bila nepoznata i tijekom komunističkog režima i kasnije, važno je ne samo doznati istinu, već i odgojiti društvo kako se takve tragedije ne bi ponovile", naglasio je.

Izvješće povjesničara na 400 stranica koje će biti uskoro objavljeno, predstavlja "prvi korak prema promjeni krivih percepcija" još uvijek raširenih u rumunjskom društvu, čiji dio u Antonescu vidi "nacionalnog heroja".

Prema izvješću je ukupno 270.000 rumunjskih i ukrajinskih Židova poginulo na područjima pod upravom Bukurešta tijekom rata, a deportirano je 25.000 Roma, od kojih je polovica stradala.

Pročitajte više