Ilijini roditelji ubijeni su u prvom tjednu rata. Sada je pronašao novu obitelj

Screenshot: CNN

KADA su Rusi u veljači započeli invaziju na Ukrajinu, Vladimir Bespalov i Marija Bespalova su mislili da je njihov san o posvojenju završen, prenosi CNN. "Sjećam se tog jutra 24. veljače kao da je bilo jučer", rekao je Vladimir Bespalov, 27-godišnji radnik na željeznici.

"Mislili smo da je prekasno. Shvatili smo da smo u ratnom stanju i da više ne možemo posvojiti dijete", dodao je. No, ova situacija par je navela da svoju želju ispuni ranije nego što je to prvotno planirao.

"Čekali smo da zaradimo nešto novca, kupimo bolji automobil, kupimo kuću ili sagradimo nešto što ćemo moći ostaviti svojoj djeci. No, onda je počeo rat, što nas je potaklo da dijete posvojimo odmah i sve ove stvari ostvarimo zajedno, kao obitelj", kazao je Vladimir.

Supružnici iz istočne Ukrajine istog su dana na društvenim mrežama objavili apel. "Želimo usvojiti djevojčicu ili dječaka, bilo koje novorođenče ili dijete", napisali su.

Ilija je bez roditelja ostao u prvom tjednu rata

Nekoliko tjedana kasnije na njihov je apel naletio volonter koji je pomagao onima u bijegu iz Mariupolja, grada u južnoj Ukrajini, koji je postao simbol nemilosrdne Putinove kampanje za uzimanje ukrajinskog teritorija. Stanovnici ovog grada bili su prisiljeni tjednima se sakrivati ispod zemlje dok su ruske snage razarale grad.

Mariupolj sada izgleda kao pustinja, gotovo svaka zgrada je razrušena, a u ruševinama je još velik broj umrlih. Među preživjelima bio je i šestogodišnji Ilija Kostševič koji je ostao bez obitelji. Njegovi roditelji ubijeni su u prvom tjednu rata. Majka je ubijena u ruskom napadu kada je napustila obiteljski dom da bi otišla po hranu. Ilijin otac idući ju je dan išao potražiti i doživio istu sudbinu, ubijen je u granatiranju moskovske vojske, rekli su supružnicima iz policije.

Mali Ilija tjednima je ostao u tamnom podrumu susjedove kuće, okružen nepoznatim ljudima. "Bio je toliko gladan da je počeo jesti vlastite igračke", kazala je Bespalova. "Muškarci su pili alkohol, a djeca drugih susjeda su ga zlostavljala. Smrzavao se i gladovao", rekla je Bespalova sa suzama u glasu. 

"Želimo da ima normalno djetinjstvo"

Pazila je da ispred Ilije ne priča o ovim traumatičnim događajima. Ilija je Bespalovoj, koju sada zove mamom, ispričao sve o ta strašna tri tjedna. Bespalov i Bespalova su sada Ilijini zakonski skrbnici. Zajedno čine malu obitelj već 6 tjedana, a čim to bude moguće, Bespalovi ga planiraju i posvojiti. Trenutno je u Ukrajini to nemoguće jer je na snazi izvanredno stanje tijekom kojeg su posvajanja zabranjena. Kao i svi drugi roditelji, ovaj mladi par vrlo je zaštitnički nastrojen prema Iliji. Trude se zaštititi ga od ratnih horora kako bi on dobio osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

"Pokušavamo si skrenuti misli s rata i provoditi što je moguće vise vremena sa svojim djetetom. Želimo da ima normalno djetinjstvo. To nam je ponekad teško zbog posla, ali svaki slobodni trenutak provodimo zajedno", kazao je Bespalov, koji zbog posla nije morao ići u rat.

No, u ratu ništa nije normalno. Nakon što su na Instagramu objavili apel, supružnici su za dolazak djeteta pripremili dvije sobe. Jednu s kolijevkom za novorođenče, a drugu s krevetom na kat i hrpom igračaka. Bespalova je nekoliko godina radila u sirotištu pa je bila spremna na sve izazove odgajanja djeteta, bez obzira na teške okolnosti.

"Jednostavno sam se prestala bojati usvajanja. Bila sam sigurna da ćemo imati dijete, bila sam sigurna da ću moći brinuti za to dijete i nositi se s njegovom osobnošću", kazala je.

Izgubili su sve, ali su onda dobili dugo priželjkivani poziv iz Mariupolja

Ipak, taj plan je propao zbog rata. Ubrzo nakon što su krenuli u potragu za djetetom, morali su iz svog doma u Slovjansku u Donjecku otići u Kijev.

"Naša stabilnost je nestala, oboje smo izgubili poslove i dom. Izgubili smo sve što smo uštedjeli, izgubili smo apsolutno sve", kazala je Bespalova.

"No, dobili smo puno više", dodala je.

U travnju su napokon dobili dugo priželjkivani poziv. Nazvao ih je volonter iz Mariupolja i pitao ih žele li brinuti o malom dječaku koji je ostao bez roditelja. Idućeg jutra krenuli su na dvodnevni put do Dnjepra u kojem su se našli s Ilijom koji je sada dio njihove obitelji. Nakon povratka u Kijev, počeli su četiri mjeseca dug proces da bi postali Ilijini zakonski skrbnici. Taj kompleksan proces je uključivao razgovore s terapeutima i brojne posjete doktorima. Mnogi su im ponudili financijsku pomoć kako bi im pomogli pronaći dom za život, među njima i nogometni klub Šahtar Donjeck.

Iliji je ponekad teško, ali se uči nositi sa situacijom

"Sada imamo ljubav, ljubav koja čini obitelj. Nismo mu biološki roditelji, ali naša ljubav prema njemu je stvarna", kazala je Bespalova, dok je Ilija stajao između nje i supruga na klupi u kijevskom parku.

Unatoč njihovoj obiteljskoj sreći, Ilija se teško nosi s nestancima struje koji su rezultat stalnih ruskih napada na ukrajinsku mrežu opskrbe strujom. "On se ponekad uplaši. Postane histeričan i kaže mi da se osjeća kao da je ponovo u Mariupolju, u tamnom podrumu", kaže Bespalova.

Ipak, mali Ilija se uči nositi sa situacijom. Jedne večeri se tijekom nestanka struje s novim roditeljima igrao okružen voštanim svijećama i rekao: "Više se ne bojim mraka, znam da će se svjetla ponovo upaliti."

Pročitajte više