Ima li Croscova transakcija od 42 milijuna dolara veze s mitom pri MOL-ovoj kupnji Ine?

Screenshot: HRT

TKO JE vlasnik off shore računa na koje je Ina uplatila 42 milijuna dolara pri kupnji mađarskih tvrtki Rotary i Drill trans, i imaju li te transakcije veze s isplatama navodnog mita pri MOL-ovoj kupnji većinskog udjela u Ini? Dražen Majić je za HRT pokušao dati odgovor upravo na ta pitanja.

Ina i Crosco su 2007. godine mađarskoj tvrtki Rotary isplatili 42 milijuna dolara. Među suvlasnicima tvrtke koja je primila novac bila je i američka kompanija Roscop, registrirana u Wyomingu. Roscopom upravlja Kalman Konyves-Toth, bliski suradnik mađarskog poduzetnika Imre Fazekaša.

Upravo njega Robert Ježić naveo je kao osobu od koje je primio mito za Ivu Sanadera pri prodaji Ine mađarskome MOL-u.

Račun s kojeg je isplaćeno mito

Osim u Wyomingu, tvrtka Roscop registrirana je i na Cipru, i to na istoj adresi na kojoj je sjedište Fazekaševe tvrtke Ceroma Holdings, s čijeg je računa Ježiću isplaćeno mito.

Usto, tri panamske tvrtke kojima je pri kupnji Rotaryja isplaćeno 20 milijuna dolara registrirane su u odvjetničkom uredu Lima i partneri. U istom uredu registrirano je i nekoliko tvrtki kojima upravlja Kalman Toth. On i Fazekaš dovode se u vezu i s poslom nezakonitog zbrinjavanja otpada u Ukrajini.

HRT neslužbeno doznaje da porezni Uskok istražuje Croscove uplate na off shore račune, no službeno nema potvrde.

Podsjetimo, sporne kupnje mađarskih tvrtki vodio je Bojan Milković kojeg je na mjesto predsjednika uprave Crosca postavio Ivo Sanader uz pomoć Joze Petrovića. Milković i Petrović trenutačno su zaposleni kao savjetnici u mađarskome MOL-u, a suđenje Ivi Sanaderu vezano za prodaju Ine ponovno je počelo.

Pročitajte više