Imaju li Iran i Izrael nuklearno oružje?

a628b524-9c53-431d-9f1e-c9305b1a0582.png

Pretpostavlja se da Izrael ima vlastito nuklearno oružje, ali zbog službene politike namjerne dvosmislenosti to ne želi ni potvrditi niti demantirati. U svijetu vlada konsenzus da Izrael raspolaže nuklearnim oružjem, ali se ne smatra da ima velik broj nuklearnih bojevih glava. 

Iran obogatio uranij gotovo do razine potrebne za oružje 

Što se tiče Irana, ta zemlja (zasad) nema nuklearno oružje te negira da pokušava iskoristiti svoj civilni nuklearni program kako bi postao nuklearno naoružana država. Prošle je godine UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) u iranskom nuklearnom postrojenju Fordo pronašla čestice urana obogaćene do 83.7% čistoće, što je vrlo blizu čistoće koja je potrebna za nuklearno oružje. Iran je tada rekao da je "možda došlo do nenamjernih fluktuacija u razinama obogaćivanja".

Iran već više od dvije godine otvoreno obogaćuje uran do čistoće od 60%, čime krši nuklearni sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama. Međutim, taj je dogovor bio blizu propasti otkako je 2018. godine američki predsjednik Donald Trump unilateralno povukao SAD iz njega i ponovno uveo oštre sankcije Iranu. Izrael se od početka protivio nuklearnom sporazumu s Iranom.

Pročitajte više