KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Imamo 311 novih slučajeva. Zadar ima 32, a novo žarište je svadba u Bjelovaru

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

U HRVATSKOJ je u posljednja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Broj aktivnih slučajeva iznosi ukupno 2771, a na bolničkom liječenju nalazi se 285 pacijenata, uključujući njih 19 na respiratoru.

Od 25. veljače kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je potvrđeno 11,739 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 197 umrlo, a 8771 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 9109 osoba. 

Do danas je ukupno testirana 187.851 osoba, od toga 3939 u posljednja 24 sata, navodi u priopćenju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka - 8 novih
  • Istarska - 6 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 5 novih
  • Osječko-baranjska - 9 novih
  • Grad Zagreb - 54 novih
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Primorsko-goranska - 16 novih
  • Ličko-senjska - 5 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 97 novih
  • Varaždinska - 2 nova
  • Međimurska - 0 novih
  • Požeško-slavonska - 7 novih
  • Koprivničko-križevačka - 11 novih
  • Karlovačka - 0 novih
  • Krapinsko-zagorska - 7 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 25 novih
  • Šibensko-kninska - 8 novih
  • Zadarska - 32 nova
  • Virovitičko-podravska - 2 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 33 novih
  • Zagrebačka - 16 novih

(na popisu su samo županije koje su danas objavile nove informacije)

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM PRIJEPODNEVA PRATITI NA INDEXU

15:08 Zadarska - 32 novih

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je u većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu, te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronom.

U samoizolaciji je 714 osoba, nadzor je završio za njih 6592, a tijekom jučerašnjega dana testirano je 227 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

14:50 Krapinsko-zagorska - 7 novih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 7 novih osoba zaraženih koronavirusom, s prebivalištima na području Općine Đurmanec (2), Grada
Krapine (1), Grada Pregrade (1), Općine Kumrovec (1), Općine Lobor (1) i Općine Mače (1). Dvije novooboljele osobe su poznati kontati već oboljelih. U istom razdoblju pristiglo je i 79
negativnih nalaza.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 51. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba.

Među oboljelima od koronavirusa na području Krapinsko-zagorske županije nalaze se i dvije osobe koje su bile na dijalizi u IDC Poliklinici za hemodijalizu u prostorima Opće bolnice
Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Nakon dobivenog prvog pozitivnog nalaza epidemiološki su obrađena i ostala 4 pacijenata koji su u isto vrijeme bili na dijalizi te 22 zdravstvena
djelatnika iz navedene Poliklinike.

Po završenoj epidemiološkoj obradi pristigao je pozitivan nalaz za još jednog pacijenta, dok ostala 3 pacijenta te sva 22 zdravstvena djelatnika imaju negativan nalaz. U samoizolaciji se nalaze 4 zdravstvena djelatnika i 3 pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima.

Poliklinika je dezinficirana, pridržava se svih epidemioloških mjera te nastavlja s radom.

13:50 Bjelovarsko-bilogorska - 33 novih

Od jučer su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom i sve te osobe su zaražene na istoj svadbi.

"Od ranije imamo tri slučaja tako da s te jedne 'neodgovorne' svadbe imamo ukupno 36 slučajeva, a 233 osobe su u samoizolaciji i oni su povezani s tom svadbom. Još čekamo neke rezultate tako da bi zaraženih moglo biti još. Govorim samo o osobama koje su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije", kazala je Vesna Grgić, glavna županijska epidemiologinja. 

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Alluch je iznio posljednje podatke o stanju u bolnici gdje je također ušao virus.

"Jedan pacijent i jedna medicinska sestra su pozitivni i mi smo poduzeli sve potrebne mjere i stanje je pod kontrolom. Testirali smo 48 djelatnika i pacijenata koji su bili u kontaktu s oboljelima i 46 testova je negativno, a za dva čekamo rezultate. Trenutačno je u samoizolaciji 20 djelatnika, no bolnica radi normalno i svi odjeli pružaju zdravstvene usluge pacijentima", kazao je dr. Allouch, prenosi Bjelovar.live.

13:48 Dubrovačko-neretvanska - 25 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 7 muških i 8 ženskih osoba iz Dubrovnika (od čega 2 muške i 4 ženske osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu), 4 muške i 3 ženske osobe iz Metkovića (od čega 1 muška i sve ženske osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu), 1 muška osoba iz Opuzena koja ima utvrđenu epidemiološku vezu, 1 ženska osoba iz Župe dubrovačke koja ima epidemiološku poveznicu te jedna osoba koja nema prebivalište u našoj županiji.

Izliječeno je 10 osoba - 4 iz Dubrovnika, 1 iz Konavala, 2 iz Metkovića te 3 osobe koje nemaju prebivalište na području županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu su poslana 10.453 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 571 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

13:42 Virovitičko-podravska - 2 novih

Dvije ženske osobe zaražene su virusom SARS-CoV-2, bilanca je to testiranja 59 uzoraka s područja Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata. Ostalih 57 briseva bili su negativni, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Zaražene osobe srednje su i starije životne dobi, s prisutnim kroničnim bolestima. Simptomi covida-19 su im slabije izraženi. Izvor zaraze se trenutno ne može sa sigurnošću utvrditi. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije ukazuju na odgovorno ponašanje.

Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 81 osoba se zarazila covidom-19. Od toga, 34 ih je trenutno aktivno, četrdeset i šest osoba se oporavilo dok je jedan muškarac preminuo.

13:30 Šibensko-kninska - 8 novih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 8 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije; 2 s područja Knina, 2 iz Šibenika i jedna iz Murtera te 2 osobe koje trenutno borave na području Vodica i jedna na Murteru, a prebivalište im je drugdje.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 89 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije, od kojih se 6 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 188 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 329 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

12:40 Koprivničko-križevačka - 11 novih

Županijski stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj press-konferenciji otkrio je da imaju 11 novih slučajeva te da je virus ušao i u osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski. > Opširnije

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije:

Video: epodravina

11:59 Karlovačka - 0 novih

Od jučer u 12 sati do danas u 12 pristiglo je 25 nalaza (12 Ogulin i 13 Karlovac) i svi su negativni. Još očekuju 134 nalaza koja će objaviti u sutrašnjem izvješću. U samoizolaciji je 131 osoba i nije bilo kršenja. Na bolničkom liječenju su dvije osobe. Ukupno je do sada na području Karlovačke županije 181 oboljela osoba od covida-19.

11:23 Požeško-slavonska - 7 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 100 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 96 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 4 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 278 osoba, a ukupno je testirano 6429 osoba. Na posljednjem testiranju bila su 133 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

11:18 Međimurska - 0 novih

Iz Zagreba je javljeno da je 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali s boravištem u Zagrebu pozitivna na covid-19 virus.

Danas je do 11 h testirano 119 osoba, 12 uzoraka je negativno, ostali uzorci su u obradi. Do sada je ukupno izvršeno 4234 testiranja na covid-19 virus, i dalje je aktivnih 25 pozitivnih na
SARS-CoV-2 virus, a 221 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na covid-19 i njihovi kontakti). Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva građane na dosljedno poštivanje svih propisanih mjera HZJZ.

11:01 Varaždinska - 2 nova

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

U jednom slučaju se radi o osobi starije životne dobi, koja je odmah i hospitalizirana, a u drugom slučaju se radi o asimptomatskoj osobi koja je otkrivena prilikom testiranja za povratak na rad u Austriju.

"Pozitivno je da je jedna osoba prebačena s bolničkog liječenja na kućno liječenje te da imamo i 3 nove oporavljene osobe", kažu iz stožera.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji tako sada bilježe ukupno 165 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji im se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih slučajeva je 65, od čega se na bolničkom liječenju nalazi 9 osoba, a 56 osoba se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 236 osoba.

11:00 Splitsko-dalmatinska - 97 novih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 735 obrađenih testova danas je 97 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 53, Dicma 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 2, Hrvaca 2, Hvara 1, Imotskog 1, Kaštela 6, Lovreća 1, Makarske 2, Marine 2, Omiša 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 3, Sinja 9, Solina 9 i Vrgorca 1 osoba.

Od 97 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 29 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1525 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 81 covid pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 60 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:46 Ličko-senjska - 5 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata pet je novooboljelih osoba od covida-19.

3 oboljele osobe su s područja grada Otočca, jedna oboljela osoba je s područja grada Gospića te jedna oboljela osoba s područja općine Udbina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljela 81 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega su 32 aktivnih slučaja, 48 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 85 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "covid-19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

10:45 Vlasnici barova i klubova: Dosta nam je stigmatiziranja, želimo raditi

Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova upozoravaju kako je preko 1000 noćnih barova i klubova pred zatvaranjem i otpuštanjem radnika. Više od 15.000 djelatnika i suradnika (glazbenici, pjevači, zaštitari, marketinške agencije, distributeri pića, DJ-evi, fotografi, tehničari za razglas i rasvjetu) ostat će bez posla u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji koja je pred nama, poručuju u priopćenju koje potpisuju Domagoj Petričević, u ime Inicijative barova i noćnih klubova, te Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. > Opširnije

10:35 Zagrebačka - 16 novih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze covidom-19, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo.

Po četvero novooboljelih je iz Velike Gorice i Vrbovca, po dvoje iz Zaprešića i Jastrebarskog, te po jedan iz Dugog Sela i općina Marija Gorica, Pušća i Brckovljani.

Za sedam novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u BiH, a četiri s ljetovanjem na obali, dok je za preostala četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 42 osobe, dok je 29 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do subote u 10 sati evidentirano je 527 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 364 osobe, a 11 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 152 slučaja.

10:25 Primorsko-goranska - 16 novih

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u posljednja 24 sata na području županije kod 16 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom. Među njima je sedam kontakata prethodno zaraženih osoba, a za preostalih devet još se utvrđuje izvor zaraze. Također je pet osoba ozdravilo.

Od kontakata jedna je osoba povezana s vjenčanjem, a četiri s plesnim okupljanjem.

10:23 Brodsko-posavska - 6 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 6 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Prema mjestu prebivališta (grad/općina), 4
zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda, a 2 osobe na području općine Vrbje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 431, dok je broj aktivnih slučajeva 109 (8 aktivnih osoba
manje u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 5 osoba (2 osobe više u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije
trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 721 osoba (42 osobe više u odnosu na prethodni dan).

10:13 Grad Zagreb - 54 novih

U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 54 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Sedam novooboljelih osoba zasad je negativne epidemiološke anamneze, 25 osoba su kontakti s pozitivnim osobama, kod tri je novooboljele osobe moguće izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, na Pagu i Hvaru.

Za 11 osoba utvrđeno je da su došli iz Bosne i Hercegovine, za jednu je moguće izlaganje na svadbi u Požegi, a kod dvije osobe moguće je izlaganje na automobilističkom događanju (Zagreb - Novalja/Split). 

Kod preostalih pet novooboljelih epidemiološka obrada je u tijeku, kažu u Nastavnom zavodu.

Testirani su djelatnici domova za starije, svi su negativni.

U proteklom 24-satnom razdoblju provedena su 444 testiranja na koronavirus te je za 146 osoba izrečena mjera samoizolacije, ističe se u priopćenju.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 636 aktivnih slučajeva, a 1811 osoba se nalazi u samoizolaciji", ističe u priopćenju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

10:11 Osječko-baranjska - 9 novih

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 229 uzoraka.

Devet je bilo pozitivnih, od toga po dvije osobe iz Osijeka i Belog Manastira, jedna iz Višnjevaca i po jedna iz općina Čepin, Čeminac, Gorjani i Draž.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 15 oboljelih od koronavirusa, a jedna se osoba i dalje nalazi na respiratoru.

71 novi kontakt je stavljen u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području županije nalaze 342 osobe.

10:00 Stožer: 3939 testiranih, 311 novih slučajeva, dvije osobe preminule

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 311 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2771", izvijestio je Nacionalni stožer jutros. > Opširnije

9:43 Vukovarsko-srijemska - 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na covid-19 (2 osobe iz Bošnjaka, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara i 1 iz Vinkovaca). Preminulih osoba nema.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 9 radnika (2 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

9:35 Đikić o kaznama i brojevima

"Prije svega je odgovornost građana, ali i sustava da građane obrazuje i motivira da se pridržavaju onoga što je važno za zdravlje. U Njemačkoj se svi toga pridržavaju, bilo je izuzetaka. Mi kao građani imamo svoju slobodu, ali i odgovornost poštivanja pravila. Ako vozite prebrzo, slijedi vam kazna", rekao je gostujući na N1 jutros Đikić.

"Situacija je dosta ozbiljna, to se vidi po brojevima. Prije 2 tjedna je u Splitu bilo 18 osoba, danas je 88", rekao je Đikić.

9:35 Istarska - 6 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 489 uzoraka briseva (320 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 6
novozaraženih osoba.

U 2 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije, a kod jedne osobe o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Epidemiološka obrada je u tijeku za 3 osobe. Izliječeno je 6 osoba.

Trenutno je 65 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 305 osoba.

9:15 Britanski Jet2 ukida sve letove prema Hrvatskoj

Britanska aviokompanija fokusirana na leisure putnike obustavlja promet na svim linijama iz Velike Britanije prema Hrvatskoj. Rezultat je to uvedenih restriktivnih mjera za putnike koji iz Hrvatske dolaze u Veliku Britaniju, što je za posljedicu imalo značajan pad potražnje, objavio je portal Croatian Aviation. > Opširnije

8:12 Sisačko-moslavačka - 8 novih

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja grada Siska i jedne osobe s područja grada Kutine. Kod svih osoba poznat je izvor zaraze.

8:00 U 10 priopćenje

Stožer će u 10 sati objaviti priopćenje o stanju s koronom u Hrvatskoj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više