ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Imamo dokaz: Sud laže o misteriozno nestalom dokumentu o Marićevoj aferi

Foto: Pixsell/Josip Regovic/Hina

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu reagirao je na članak koji smo nedavno objavili na Indexu, u kojem smo dokazali kako je kupoprodajni ugovor za stan u Veslačkoj ulici, u kojem živi sin sada već bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, misteriozno nestao iz Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Općinski građanski sud u današnjoj reakciji na taj Indexov članak navodi kako to ne može biti istina jer portal Index, kako tvrde, nikada nije ni zatražio taj ugovor.  

>> Sa suda misteriozno nestao dokument o aferi zbog koje je otišao Marić

Kao novinar portala Index, nazvao sam Sud i pokušao objasniti da sam bio više puta u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, kao i da kod sebe imam dokaz, odnosno obrazac za narudžbu za uvid u sporni spis na koji mi je odgovoreno negativno.

Ukratko, rekao sam im da spisa na sudu - nema. No, na sudu su ostali neumoljivi: "Ostajemo pri onom što smo napisali te tražimo da objavite u cijelosti ispravak netočne informacije."

Vjerujete li sudu ili vlastitim očima? 

Sa Suda su u "ispravku netočne informacije", odnosno u reakciji na Indexov članak o misterioznom nestanku dokumenta sa Suda, napisali da nismo nikada zatražili uvid u spis, kao i da spis postoji te da nikada nije bio nedostupan. Kažu nam da smo povrijedili prava Suda, kao i da smo se "ogriješili o Ustav". U kratkom telefonskom razgovoru sa službenikom Suda pitali smo možemo li onda i vidjeti taj dokument koji tražimo, no opet nismo dobili nikakav odgovor.   

No, krenimo redom. 

Obrana kakva do sada nije viđena

U Aferi Marićevi stanovi ključnim se pokazao ugovor o prodaji stana u kojem danas živi Marićev sin Ante. Taj ugovor, koji bi trebao biti javan i dostupan javnosti, tražili smo više puta, no nismo ga mogli dobiti. Tražili smo ga sredinom lipnja, zatim smo 26. lipnja dostavili i pismeni zahtjev. Rečeno nam je kako spisa nema. Spis smo opet, zahtjevom na šalteru, zatražili i 15. srpnja, no opet bez uspjeha. Ugovoru koji nas zanima ne može se ući u trag.

Riječ je o vrlo neugodnoj situaciji po Općinski građanski sud u Zagrebu, s obzirom na to da se već mjesec dana ne može pronaći vrlo bitan spis sada već bivšeg ministra Gorana Marića, no oni su odlučili braniti se na nesvakidašnji način.   

Skandaloznu reakciju potpisuje zamjenik predsjednika suda

"Netočne su sve informacije u predmetnom članku o tomu da je navedeni portal Index.hr zahtijevao predmetni ugovor na uvid prije više od tri tjedna i da ga Općinski građanski sud u Zagrebu nije uspio naći, kao i navod da isti ugovor portal Index.hr zahtijevao na uvid ovaj ugovor bilo pismeno, bilo usmeno, nekmoli da bi i službenik ili sudac ovog suda odgovarao da tog ugovora nema u sudu", stoji u reagiranju koje smo dobili s Općinskog suda, a koje potpisuje zamjenik predsjednika suda Nikola Raguž. 

"Također netočna je objavljena informacija portala Index.hr da je predmetni ugovor nestao iz Zemljišno knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu,  i da ga nema već tjednima jer se predmetni ugovor nalazi uložen u zbirci isprava Zemljišno knjižnog odjela građanskog suda u Zagrebu, sve sukladno mjerodavnim propisima, tj. Zakonu u zemljišnim knjigama i Zemljišnoknjižnom poslovniku. Konačno, predmetni ugovor nalazi se i u zbirci isprava ovog suda pod brojem Z-44979/18 te nikada nije niti nestao ili zbog drugog razloga bio nedostupan zbog čega je objavljena informacija netočna", stoji u reagiranju Suda iz Zagreba. 

Sud: Članak na Indexu nije u skladu s Ustavom

Općinski građanski sud u Zagrebu tvrdi kako smo im "povrijedili prava i interes" te navodi odredbe Ustava o koje smo se ogriješili. Naime, članak koji smo napisali temeljem istraživanja o tome zašto ne možemo dobiti na uvid spis koji je bitan dio afere sada već bivšeg ministra vlade Gorana Marića nije u skladu s Ustavom, tvrde sa Suda.

"Objavljivanje ovakvih neistina suprotno čl.3. Ustava Republike Hrvatske po kojem su poštivanje ljudskih prava, nepovrjedivost vlasništva i vladavina prava najviše vrednote ustavnog pretka Republike Hrvatske te čl.5.st.1. i 2. Ustava prema kojem zakoni u Republici Hrvatskoj moraju biti u suglasnosti s Ustavom i svatko se dužan držati Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske, kao i čl.26. Ustava Republike Hrvatske prema kojoj su svi državljani Republike Hrvatske i stranci jednaki pred sudovima, nadalje čl.38.st.4. i 6. Ustava Republike Hrvatske prama kojem se jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti i jamči se pravo na ispravak svakomu koju je viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom povrijeđeno pravo kao i čl.1i8. Ustava Republike Hrvatske po kojoj sudbenu vlast obavljaju sudovi, koja vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava", stoji u zahtjevu za ispravak koji smo dobili sa suda. 

I dalje ostaju pri istom

Nakon ovog dopisa Suda pokušali smo im objasniti neke stvari, no bez uspjeha. 

"Kod sebe imam zahtjev za uvid u spis koji glasi na moje ime s datumom 26. lipnja, na koji mi je odgovoreno negativno. Stojite li i dalje pri tome da nikada nitko s portala Index nije zatražio ovaj spis?" rekao sam jutros službeniku za informiranje Suda u Zagrebu u najboljoj namjeri da zaustavim blamažu Suda te da na kraju dođem do spisa koji tražim već mjesec dana. Rekli su mi da pričekam desetak minuta. 

"Nažalost, Predsjedništvo Suda i dalje ostaje pri tome da objavite ispravak netočne informacije", glasio je na kraju odgovor. 

Reagiranje Suda možete pročitati u cijelosti u dokumentu. 

Dopis by Index.hr on Scribd

Pročitajte više