IMAMO DOKUMENT: Linićeva kuma i sumnjiva kupnja zgrade od 10 milijuna kuna

Foto: Marko Prpić/Pixsell

MARINA LOVRIĆ MERZEL, županica Sisačko-moslavačke županije i kuma ministra financija Slavka Linića je u krajnju ruku vidovita, barem sudeći prema dokumentima koje posjedujemo.

Tako je županica Poreznoj upravi u Sisku poslala kupoprodajni ugovor od auto kuće Lav Auto Popec za procjenu vrijednosti zgrade koju joj je ta auto kuća ponudila na kupnju.

Međutim, ništa ne bi bilo sporno da se datumi poklapaju, no ona je Poreznoj slala dokumente na procjenu, prije nego je uopće zaprimila ponudu auto kuće Lav auto Popec za kupnju zgrade.

Prema dostupnim dokumentima auto kuća Lav Auto Popec 22. ožujka 2012. godine Sisačko-moslavačkoj županiji šalje ponudu za prodaju poslovne zgrade u Sisku, za koju pišu da je pogodna za obavljanje raznih djelatnosti uz minimalne prilagodbe. U ponudi stoji kako je lokacija objekta u blizini Bolnice u Sisku sa direktnim prilazom na obilaznicu Zagrebačka ulica-Novi most-Bolnica Sisak.

Na urudžbenici ponude stoji kako je Sisačko-moslavačka županija ovu ponudu zaprimila dan kasnije, 23. ožujka 2012. godine.

Zanimljiv je podatak da je Sisačko-moslavačka županija, unatoč tome što je ponudu zaprimila 23. ožujka, još 22. ožujka poslala Poreznoj upravi ispostavi Sisak kupoprodajni ugovor radi procjene nekretnina vlasništva Lav Auto Popec d.o.o.

Naime, u odgovoru kojeg smo zaprimili od Središnjeg ureda Porezne uprave stoji kako je dana 22. ožujka 2012. Sisačko-moslavačka županija dostavila nadležnoj Poreznoj upravi u Sisku kupoprodajni ugovor radi procjene nekretnina vlasništva „Lav Auto Popec d.o.o.“, te je Porezna uprava 11. travnja 2012. godine izvršila procjenu nekretnina.

ŽDO zbog kupnje nekretnine dva put zatražilo reviziju od Porezne

U odgovoru stoji kako je Županijsko državno odvjetništvo Sisak zatražilo reviziju 14. veljače 2013. godine, temeljem čega im je dostavljeno očitovanje 08. ožujka 2013. godine.

ŽDO je pet mjeseci kasnije zatražilo ponovnu reviziju, točnije, 26. kolovoza 2013. godine, a očitovanje im je dostavljeno 17. studenog 2013. godine, stoji u odgovoru Porezne uprave.

Na pitanje što stoji u očitovanju Porezna se pozvala na članak 8. Općeg poreznog zakona, odnosno poreznoj tajni.

Inače u ponudi auto kuće Lav auto Popec stoji kako je za nekretninu koju nude Županiji 2008. godine obavljena procjena vrijednosti od strane Hypo banke Zagreb i da joj je utvrđena vrijednost od 11.309,000,00 kuna, no oni su je ponudili SMŽ za 9,8 milijuna kuna i po toj cijeni ju je Županija i kupila.

Porezna uprava je pak nekretninu od auto kuće Lav auto Popec procijenila na 10.05 milijuna kuna pa ispada kako je Županija čak i uštedjela kupivši je za 9,8 milijuna kuna.



Ne zna se kad će DORH završiti istragu

Međutim sumnje oko prodaje očito postoje budući da ŽDO Sisak još uvijek istražuje kupnju dotične zgrade za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, a to dokazuje i podatak da su već dva puta zatražili reviziju od Porezne uprave Sisak.

No, kad će se napokon znati rezultati istrage i kad će je DORH zaključiti još uvijek nije poznato.

Ono što znamo je da je kupnja zgrade za 9,8 milijuna kuna obavljena u rekordnom roku, a činjenica da je Porezna dobila dokumente o kupoprodajnom ugovoru od županice prije nego što je službeno stigla ponuda potvrđuje sumnje u nezakonitost prodaje.

Pročitajte više