IMAMO DOKUMENT Prvo je HBOR dao Agrokor grupi rejting smeća, a onda je Todorićevim firmama dao kredit

Foto: Index/FAH

TODORIĆEV Agrokor je, kao što smo već pisali, uoči sloma koncerna u prosincu 2016. godine dobio skoro 400 milijuna kuna iz državne banke HBOR, čiji rad nadzire ministar financija Zdravko Marić. Index je imao uvid u dokumentaciju HBOR-a iz koje je vidljivo da su krediti dodijeljeni u ekspresno brzoj proceduri, po posebnom režimu izravnih kredita, za koje jamči samo država. U većini kredita "običnim" tvrtkama situacija je drukčija - HBOR traži i bankarsko jamstvo.
 
I ono ključno, što se može vidjeti u dokumentu koji prilažemo: krediti su dodijeljeni Agrokorovim tvrtkama unatoč neprolaznom kreditnom rejtingu Agrokor grupe iz lipnja iste godine, kada je ona prema kreditnoj analizi procijenjena kao nedovoljno kvalitetna, s ocjenom osam. Jedan je najbolji rejting, a deset najgori, prema metodologiji HBOR-a.

"...Sve navedeno upućuje na zaključak kako se radi o financijski visoko zaduženoj grupaciji. Može se konstatirati da je financijski status razmjerno nepovoljan primarno s otplatnog aspekta. U prilog navedenom govori činjenica kako Grupa ima praksu financiranja značajnog dijela poslovanja putem dobavljača i općenito tuđih izvora", navodi se u HBOR-ovoj kreditnoj analizi.

ovo2 by Index.hr on Scribd



Od zahtjeva do odobrenja kredita u manje od mjesec dana

Da je Todorić imao poseban tretman kod državne banke pokazuju i iznimno kratki rokovi od realizacije do zahtjeva. Ono u slučajevima drugih poduzetnika traje mjesecima, a za njega je trajalo manje od mjesec dana. Zahtjev za kredite je predan 21. studenog 2016. godine, nakon čega je u roku četiri dana napravljena analiza poduzeća koja su dobila prolaznu ocjenu, iako se i u svim tim analizama upozoravalo da se njihova stabilnost mora vezati uz Agrokorovu grupu. A ona je ocijenjena "nedovoljno kvalitetnom".

Odluku o kreditu uprava je donijela 13. prosinca 2016. godine, potvrđena je na sjednici Nadzornog odbora 20. prosinca, što je potpisao i predsjednik Nadzornog odbora Zdravko Marić,  koji je svojevremeno objavio snimku s te sjednice kao dokaz da se "izuzeo od odlučivanja".

"Tebe nema?", zabilježeno je na snimci pitanje potpredsjednice Dalić, na koje je Marić ne napuštajući prostoriju uzvratio: "Da, mene nema".

Marić se izuzeo, a uprava i NO donijeli odluku uz junk rejting

Ako se Marić izuzeo, što je onda natjeralo tadašnju upravu HBOR-a u kojoj su bili Dušan Tomašević, Goran Filipić i Martina Jus da dodijele kredite tvrtkama Agrokor grupe kojoj su sami, šest mjeseci prije, dodijelili junk rejting? Nova uprava imenovana je u veljači 2017. godine, predsjednica uprave postala je Tamara Perko, a članica uprave Martina Jus. HBOR smo upitali je li uprava prilikom dodjeljivanja kredita bila izložena pritiscima od strane ministra financija Marića, s obzirom na to da su sami dodijeli junk rejting Agrokorovoj grupi.

Tražili smo i da pojasne ekspresno rješavanje zahtjeva Agrokorovih tvrtki, i njihove ćemo odgovore objaviti čim ih dobijemo.

To što su tvrtke koncerna dobile kredite unatoč junk rejtingu Agrokor grupe i uz veliku izloženost državne banke prema tom koncernu (Nacional je interne dokumente HBOR-a o izloženosti objavio u srpnju ove godine) ukazuje da su za vrijeme Plenkovićeve vlade za Agrokor u HBOR-u vrijedile posebne pogodnosti. Posve suprotno od onoga čime se hvalio Milijan Brkić: "Mi smo prvi rekli Todoriću dosta, da ne želimo biti njegov bankomat i samoposluga". 

Financirali su koncern pred bankrotom, a to su zapakirali u pripremu izvoza

Iz dokumenata koji su dostavljeni Indexu vidljivo je da je korespondenciju s HBOR-om vodio Željko Kuvara, voditelj investicija koncerna Agrokor, što također pokazuje da je zapravo financiran koncern u problemima, a novac je samo formalno podijeljen kroz projekte za "pripremu izvoza" Leda, Zvijezde, Jamnice i PIK Vrbovca.



Krediti iz prosinca su izravni, samo HBOR snosi rizik, ne i poslovne banke

Krediti dodijeljeni krajem prošle godine jedinstveni su i po tome što su to izravni krediti, dok su raniji krediti dodijeljeni Agrokorovim tvrtkama išli preko poslovnih banaka koje su preuzimale rizik – ovdje je sav rizik na HBOR-u. Da su kao neki raniji krediti bili dodjeljivani preko poslovnih banaka, tada bi one danas bile u problemima, ovako je HBOR morao prijaviti Anti Ramljaku više od pola milijarde kuna potraživanja, od kojih se gotovo 400 milijuna kuna odnosi na ovaj božićni Marićev kredit.

S obzirom na to da se novim roll up kreditom promijenio odnos vjerovnika te su prioritet i zalog nad svim ključnim nekretninama dobili vlasnici obveznica, možemo zaključiti da će HBOR naplatiti malo ili ništa. Formalnu odgovornost za tu štetu snosi uprava i Nadzorni odbor HBOR-a, a politički vlada Andreja Plenkovića, koja je dopustila Todoriću da se pred slom kompanije posluži državnom bankom kao bankomatom. Jer umjesto lakonskog "Tebe nema - nema", Zdravko Marić i Martina Dalić imali su obavezu štititi javni interes, ne dozvoliti kredit uz junk rejting grupe i tražiti jamstva poslovnih banaka.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više