Imamo novu presudu: Sudac koji je osudio Kristiana pogriješio je ime okrivljenog

Foto: Index, Screenshot: Dnevnik.hr/Nova TV

MEDIJI su nedavno objavili da je sudac splitskog Općinskog suda Marijo Franetović u dijelu presude Kristianu Vukasoviću, zbog greške ili nemara, naveo ime drugog okrivljenika, a Index otkriva da to nije jedini slučaj u kojemu je sudac napravio takav propust.

U srpnju prošle godine Franetović je potpisao presudu kojom je osudio izvjesnog Ivana M. za prevaru. Odmjerio mu je kaznu zatvora, a u dijelu presude gdje se navodi sankcija, stoji: "Temeljem članka 236. stavak 1. KZ/11 okrivljenik Ivan M. se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci". Potom, ničim izazvano, u nastavku piše: "Temeljem članka 56. stavak 1. KZ/11 okrivljeniku Željku A. se izriče uvjetna osuda te kazna zatvora neće biti izvršena ako okrivljenik u roku od 2 (dvije) godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo."

U nastavku obrazloženja opet se spominje Ivan M., a Željku A. ni traga, ni prije, niti poslije ovog pasusa. Ivan M. je jedini optužen i osuđen.

No Željku A. sudac Franetović sudio je u drugom slučaju, tri mjeseca prije nego Ivanu M. Također se radilo o prevari, Željko je dobio sedam mjeseci zatvora, ali isto uvjetno na dvije godine. U njegovoj presudi Franetović nije pogrešno naveo nijedno ime. Zbog potpune istine navodimo da presudu Ivanu M. s pogrešno navedenim imenom osuđenoga, uz Franetovića, potpisuje zapisničarka Adriana Petričević. No svakako je sudac taj koji bi trebao voditi računa o točnosti i urednosti napisanoga.

Učestali nemar

U razgovorima s odvjetnicima čujemo kako ova vrsta nemara nije neuobičajena na sudovima, a navodno je česta baš na splitskom Općinskom sudu.

O sucu Franetoviću počelo se pisati nakon Vukasovićeve smrti. Kao što je poznato, Vukasović je priveden jer je potpalio nekoliko požara nedaleko svoje kuće kod Omiša. Premda se sam prijavio i premda se borio s nizom zdravstvenih tegoba, uz ostalo i s piromanijom, ustrajno je zadržavan u zatvoru koji je teško podnosio. I iz kojeg je, u jako lošem stanju, početkom kolovoza prevezen u splitsku bolnicu, gdje je preminuo.

Franetović ga je osudio na osam mjeseci zatvora, a u tekstu presude na jednom je mjestu naveo tuđe ime. Kao i u slučaju Ivana M.

"Omaške u pisanju su moguće"

Pitali smo splitski Općinski sud o ovoj neobično aljkavoj presudi, a zatražili smo i Franetovićevu izjavu. Evo odgovora s potpisom Tee Budimlić, glasnogovornice Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu:

"Mogu Vas izvijestiti da Vam sudac Marijo Franetović neće davati izjave jer glasnogovornik suda daje priopćenja javnosti o radu suda. Svaki sudac je neovisan u svom radu i dužan je postupati u skladu sa Kodeksom sudačke etike te nisu točne vaše uopćene tvrdnje 'da suci ne pregledavaju presude nakon što su iste napisane', a što se tiče omaški u pisanju, iste su moguće i kao takve su predviđene člankom 462. Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da će pogreške ili propuste u pisanju imena i brojeva ispraviti sudac posebnim rješenjem na zahtjev stranaka ili po službenoj dužnosti“, piše Budimlić. Mi, pak, dodajemo kako nismo tvrdili da suci ne pregledavaju presude, nego smo pitali, ali nema veze.

Franetović je potpisao i dva rješenja kojima ispravlja greške u presudama. U jednom ispravlja pogrešno naveden okrivljenikov OIB, a u drugom, iz 2016. godine, pogrešni JMBG.

Pročitajte više