IMAMO PRESUDU Predstavljala se kao Mesićeva kći pa otela dijete. Sad ga mora vratiti ocu na Maltu

Foto: Luka Šangulin/Index (Na fotografiji Gerdes s drugom kćeri)

PROŠLOG je tjedna Općinski građanski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu odluku da Anika de Vilera u roku od 15 dana vrati svoju 2,5-godišnju kćer na adresu oca Andreasa Gerdesa na Malti.

Index je izvještavao o ovom slučaju, nakon što je Anika de Vilera u veljači 2017. odvela svoje dijete s Malte bez znanja djetetova oca Andreasa Gerdesa, koji punih godinu i 2 mjeseca nije vidio svoju kćer, iako je u Zagrebu boravio više od pola godine.

>> BORBA S HRVATSKIM PRAVOSUĐEM Očajni otac s Malte došao vidjeti bolesnu kćer, a završio u pritvoru

>> Prevarantica iz Siska otela bolesno dijete s Malte: "Viđena je u Zagrebu, pomozite"

Gerdes je optužio svoju bivšu partnericu da je otela njihovo dijete s Malte, iako to nije smjela jer je postojala sudska odluka s Malte po kojoj se majci brani odvođenje djeteta s Malte bez dozvole oca.

U roku 15 dana mora vratiti dijete na Maltu

U sudskoj presudi koju je Index dobio od oca djeteta Andreasa Gerdesa stoji: "Općinski građanski sud u Zagrebu, radi međunarodne otmice djeteta, nakon okončanog sudskog postupka riješio je: Nalaže se protustranci Aniki de Vilera vratiti nezakonito zadržano maloljetno dijete na Maltu u roku od 15 dana."

U obrazloženju presude stoji da je kod ovog suda zaprimljen zahtjev predlagatelja Andreasa Gerdesa radi vraćanja djeteta na Maltu, proslijeđen od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku temeljem Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece.


Nadalje, u obrazloženju presude navodi se da je "zahtjev podnio otac djeteta, Andreas Gerdes, njemački državljanin s prebivalištem na Malti koji traži da se njegovo maloljetno dijete vrati na Maltu gdje je živjelo prije nego je odvedeno u Hrvatsku (temeljem malteškog prava oba roditelja uživaju zajedničku skrb i brigu o djetetu) te kako otac nikad nije pristao da dijete bude odvedeno s Malte, a majka je odvela dijete i time postupila protivno odluci suda koja majci zabranjuje odlazak s Malte s djetetom.

Nadalje se u zahtjevu navodi da su oba roditelja maloljetnog djeteta živjela na Malti prije i nakon djetetovog rođenja sve dok ga majka nije odvela protupravno s Malte. O djetetu se brinuo otac s kojim je dijete živjelo u kući iz koje je majka odvela dijete u prosincu 2016. i obećala ga vratiti u siječnju, no u veljači ga je odvela u Hrvatsku protivno volji i znanju oca djeteta."

"Postoji odluka kojom se majci zabranjuje da napusti Maltu s djetetom bez dozvole oca"

U sudskoj presudi sutkinja u svom obrazloženju navodi kako je tijekom postupka imala uvid u niz dokumenata i saslušala obje strane priče te da je između ostalog uvidjela kako postoji odluka kojom se zabranjuje majci da napusti Maltu s djetetom te da ju je donijela sutkinja s obiteljskog suda na Malti.


"Sud smatra da su ispunjene pretpostavke iz Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djeteta jer je majka bez suglasnosti oca odvela dijete u Hrvatsku obećavši ga vratiti, što nije učinila te se stoga radi o protupravnom zadržavanju djeteta od strane majke bez suglasnosti oca, a kako propisuje Konvencija.

U tijeku postupka protustranka nije dokazala da bi sud trebao primijeniti članak 13 Konvencije s obzirom na to da je otac ostvarivao pravo na brigu u vrijeme odvođenja djeteta, te nije pristao na odvođenje ili zadržavanje. A također nije dokazano da bi povratkom dijete bilo izloženo fizičkoj opasnosti ili psihičkoj traumi ili na bilo koji način bilo dovedeno u nepovoljni položaj.

Naime, u konkretnom slučaju radi se o djetetu od nepune 3 godine koje se lako može prilagoditi u bilo kojem okruženju, a majka s djetetom, kao što je iz tijeka postupka razvidno, često mijenja prebivališta i boravišta, a ni sada u RH nema stalno prebivalište, nema stan niti posao, te se ne može govoriti o članku 13 Konvencije", navodi u obrazloženju presude sutkinja Općinskog građanskog suda.

Otac djeteta za Index: Ni u jednom trenu mi nije dala da vidim dijete iako sam često u Zagrebu


Otac djeteta Andreas Gerdes sretan je što se napokon nešto pokreće. U razgovoru za Index rekao je kako će njegova bivša partnerica Anika de Vilera sigurno uložiti žalbu na ovu odluku suda te kaže kako mu u ovih godinu i dva mjeseca otkako je dijete bez njegova znanja odvela s Malte, ni u jednom trenu nije dala da vidi njihovo dijete.

"Živim na Malti gdje imam obitelj i zajedno sa starijom kćeri Mayom sam puno puta dolazio u Zagreb i pokušavao vidjeti svoju mlađu kćer, no Anika mi nije dala da vidim svoj dijete i da moja starija kći vidi svoju sestru", rekao nam je Gerdes.

Poslali smo upit i Aniki de Vilera, još čekamo odgovor.

Inače, mediji su tijekom godina izvještavali o slučaju Anike De Vilera i njenim prijevarama, pa se tako pisalo da se ona lažno predstavljala kao kći Stipe Mesića i sestra Silvija Berlusconija. Vlasnici agencije Mondo travel optužili su je da im nije platila 270.000 kuna za putovanja na koja je išla putem njihove agencije, spominjala se i u prijevari oko novaca prikupljenih za liječenje male Nore Šitum, a bilo je još svjedoka koji su rekli da im je ostala dužna.

Pročitajte više