Imamo šest novih slučajeva i dvoje mrtvih. Trenutno su zaražene samo 133 osobe

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije. 

"Broj novooboljelih u 24 satnom razdoblju je šest, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243", rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Umrle su još dvije osobe, muškarac u KBC-u Split rođen 1963. godine, a u Klinici za infektivne bolesti muškarac rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.  

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u posljednja 24 sata njih 1820.

Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je petero na respiratoru. 

Ukupan broj ozdravljenih je 2011, a ukupno su na današnji dan bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba. 

>> TIJEK PRESICE PRATITE NA INDEXU

"Svega 133 je aktivno oboljelih, to je izuzetno dobra brojka", kazao je Capak.

Cappelli najavio dodatno otvaranje granica

Hrvatska će u idućem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prelaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, najavio je u petak ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

''Gosti neće morati čekati na granici, već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi. Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku'', kazao je Cappelli.

Ministar turizma je naglasio da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima i dolasku turista, te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Cappelli je precizirao da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu. ''Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Republici Hrvatskoj'', dodao je.

Cappelli je izvijestio da je dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rezervirao smještaj za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

''S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštovati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom'', rekao je Cappelli.

Pritom je zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.  

O kulturnim događajima

Nakon njega govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"S obzirom na brojne upite oko kulturnih događanja, htjela bih reći da smo jedna od prvih država u EU koja je počela s izdavanjem preporuka i postupnim otvaranjem kulturnog sektora", kazala je.

Najavila je 4. fazu popuštanja mjera, koja kreće nakon 27. svibnja. "Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju veliki broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za sva takva događanja obrate Ministarstvu", kazala je.

Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana

Hrvatska prati situaciju na graničnim prijelazima, a ulazak turista u zemlju nadzirat će epidemiološka struka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti naša epidemiološka struka i HZJZ. Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju je važno da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba'', rekao je Božinović.

Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Božinović je istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a dosad se putem mail adrese nisu mogli dobiti. Dodao je da granična policija kroz tu aplikaciju rješava 90 posto upita.

Božinović je precizirao da je riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku. ''Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u mogu prolaziti bez ikakvog zastoja. Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera'', dodao je.

Ministar je za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

O izborima

"HZJZ je poslao dopis DIP-u da nam iznesu koje su to aktivnosti vezane uz izbore, a za koje trebamo napraviti preporuke. Primili smo popis i počet ćemo raditi na tome, ništa nije zasad dovršeno", kazao je Capak.

Zašto nema strožih mjera za turiste?

Na upit zašto Hrvatska nema nikakvih mjera opreza prema stranim turistima, Capak kaže: "Nije istina da nemamo nikakvu mjeru. Napravili smo preporuke za građane koji prelaze granicu o ponašanju u prvih 14 dana. Hrvatska ima najbolju epidemiološku situaciju od drugih zemalja koje se promoviraju turistički", kazao je Capak.

Alemka Markotić kazala je da ne stoji princip da se rade stotine tisuća testova. "Koncepti su bili razni, većina zemalja je išla prema izolaciji i samoizolaciji. Imunitet populacije je jako nizak. To nam dokazuje da čak i tamo gdje nije bilo mjera trebao je puno bliži kontakt da bi se infekcija prenosila", nadovezala se Markotić. "Ne možemo mi glumiti stalno policiju i naganjati ih po plaži i pratiti kako će se ponašati", dodala je.

Cappelli je upitan što ako se dogodi neko žarište na jednom od otoka. "Ima točna procedura koja će se poštivati. Ljudi znaju da su putujući svijetom u riziku da se nešto može dogoditi. Mi imamo jasnu sliku i jasni način borbe protiv ovog virusa", kaže Cappelli. "Turisti nam kažu - kod vas se točno zna što i kako, vi ste bili dosljedni", dodao je Cappelli. "Ako se desi nešto, zdravstveni sustav ima razrađen plan. U gradovima u kojima očekujemo veći broj turista imamo bolnice koje su spremne na to. Naše javno zdravstvo u ovoj se situaciji itekako iskazalo", zaključio je.

Opet se uključila Markotić. "Uzmite primjer malarije. Postoji karta gdje je rasprostranjena, dobijemo upute kao turisti kako se u tim područjima ponašati. Nemamo zabrane kretanja. Ako mi to ne radimo, ne pratimo upute, dobit ćemo malariju i za to neće biti odgovorni epidemiolozi ili ministar, nego onaj tko se neodgovorno ponaša", kaže Markotić.

"Naravno da ne odvraćamo turiste od odlazaka u restorane i kafiće. Načelna preporuka je da se suzdržavaju od kontakata, ali nećemo vam preporučiti da se ne družite s članovima obitelji. Ali ako je cilj odmor, otići na plažu, onda je bolje sve to obaviti sa što manjim brojem kontakata", kaže Božinović.

O zabavama u kućama

"Mi cijelo vrijeme komuniciramo o tome kako se prenosi koronavirus. Trenutno imamo samo 133 zaražene osobe. Vjerojatnost da netko od njih dođe u vašu kuću je mala, ali mi i dalje preporučujemo da se u kućama ne organiziraju okupljanja i zabave", kazao je Capak.

Stožer je upitan i gdje su inspekcijski nalazi iz Doma u Splitu. "Nema ministra Beroša i Bedeković, probajte se obratiti tim Ministarstvima", kazao je Božinović.

Stanje po županijama 22. 5.

 • Istarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 92
 • Virovitičko-podravska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 9
 • Bjelovarsko-bilogorska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 10. Svi ozdravili
 • Vukovarsko-srijemska - Novih 0. Ukupno 41.
 • Krapinsko-zagorska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 140
 • Karlovačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 30
 • Požeško-slavonska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
 • Splitsko-dalmatinska - Novih 1. Dosad ukupno slučajeva 558
 • Zadarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 87
 • Šibensko-kninska - Novih 0. 1 preminuli. Dosad ukupno slučajeva 91
 • Zagrebačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 129
 • Grad Zagreb - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 478
 • Osječko-baranjska - Novih 1. Dosad ukupno slučajeva 131
 • Primorsko-goranska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 72
 • Međimurska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
 • Varaždinska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 47
 • Ličko-senjska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 22
 • Brodsko-posavska - Novih 4. Dosad ukupno slučajeva 37
 • Dubrovačko-neretvanska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 118
 • Sisačko-moslavačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 34
 • Koprivničko-križevačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 92

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više