Imamo velik rast broja novih slučajeva. Provjerili smo kakva je situacija u bolnicama

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

NAKON što se omikron proširio svijetom, sad je ista situacija i u Hrvatskoj, što se vidi po rekordnim brojkama. U četvrtak smo imali preko 9000 novozaraženih, dan prije 8587, a epidemiolozi predviđaju da će brojke sigurno rasti nakon što u ponedjeljak počne nastava u školama. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju dalmatinske i Vukovarsko-srijemska županija.

Danas je pak, prema neslužbenim informacijama, zabilježeno oko 8800 novih slučajeva na skoro 20.000 testiranih.

Zanimalo nas je kako omikron utječe na broj hospitalizacija, s obzirom na to da su prve informacije nakon pojave omikrona u Južnoj Africi govorile da izaziva blaže simptome od delte, da manje napada pluća i da se više ponaša kao prehlada.  

U KB-u Dubrava primaju od tri do pet pacijenata dnevno

Kontaktirali smo najveće bolnice u Hrvatskoj u kojima se liječe covid-pacijenti, a prema informacijama koje trenutno imaju, situacija je bolja nego što je bila u četvrtom valu. Naravno, treba napomenuti kako treba proći i određen vremenski odmak nakon zaraze do teških simptoma.

Prof. dr. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera u KB-u Dubrava, navodi kako sad primaju od tri do pet pacijenata dnevno.

"To je puno manje nego prije. Još ne vidimo da je omikron ostavio posljedice na bolnički sustav, a nadam se da i nećemo imati pacijenata, kao ni zaraženog osoblja u tolikoj mjeri", rekao je za Index dr. Baršić.

U Vinogradskoj pacijente s omikronom zbog blage slike čak i ne hospitaliziraju

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Davor Vagić Indexu je potvrdio kako imaju hospitalizirane pacijente koji su zaraženi varijantom koronavirusa omikron, ali navodi i kako im je klinička slika dosta blaža.

"Imamo 70 hospitaliziranih pacijenata, a imamo i mogućnost proširenja kapaciteta ako će se ukazati potreba za tim. Imamo i pacijente s omikronom, oni su stabilno, ne vidimo neku veliku dramu. U principu se većina pacijenata koji dođu na hitnu, a koji imaju omikron, ne hospitalizira jer imaju zaista blaže kliničke slike", rekao je dr. Vagić za Index.

Na Rebru se ne povećava broj pacijenata s respiratornim zatajenjima

U KBC-u Zagreb također je ista situacija.

Primarijus Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb, za Index je rekao kako je kod pacijenata s omikronom koji su hospitalizirani klinička slika blaža.

"Broj hospitaliziranih nam je više-manje ostao isti, imamo ispod 90 posto popunjenih kapaciteta, od 240 kreveta. Nema ni blizu panike. Rano je još za reći kako će omikron djelovati. Nadamo se i želimo da ostanu blage kliničke slike. Ono što vidimo je da nam se ne povećava broj pacijenata s respiratornim zatajenjem koji bi morali na kisik, respirator ili ECMO (umjetna pluća, op.a.)", kazao je primarijus Novak za Index.

Na Intenzivnoj Rebra imaju ispod 30 pacijenata

Na Intenzivnoj im je manje od 30 pacijenata.

"Oboljeli su sve mlađi i mlađi, no dobro je što broj teško oboljelih ne raste. Ovi koji obolijevaju su mahom necijepljeni", kazao nam je.

Navodi i kako je problem što se sadašnjih epidemioloških mjera ne pridržavamo.

"Sad plaćamo cijenu Božića pa ćemo platiti cijenu Nove godine i čeka nas plaćanje cijene skijaškog tjedna", dodao je.

Evo kakva je situacija u Rijeci

U KBC-u Rijeka pak imaju porast broja hospitaliziranih.

"No moram istaknuti kako nam je porast blag. Zadnjeg dana 2021. imali smo 98 pacijenata, jučer 109, danas 116. S tim da su to sve male varijacije, i sve ovisi i o otpustima, vikendima, blagdanima", rekao je prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, za Index.

Navodi kako im je trenutno važno pitanje bolničkih kadrova.

"Udio cijepljenih s težim kliničkim slikama nam je sad puno niži nego prije 10 dana"

"Čekamo nove upute za testiranje i samoizolacije. To nam potencijalno utječe na kadrovske kapacitete. Nas malo brine idući tjedan i početak nastave. Što se tiče omikrona, nemamo potvrdu sekvencioniranja. Imali smo krizni stožer koji do srijede još nije dobio rezultate sekvencioniranja, međutim prema po informacijama našeg zavoda za javno zdravstvo, omikron je svakako prisutan", kazao nam je.

Jednu stvar su, kaže, ovih dana i tjedana primijetili u bolnici.

"Ono što primjećujemo je to da nam je dodatno pao broj bolesnika koji su cijepljeni. Udio cijepljenih s težim kliničkim slikama nam je sad puno niži nego prije 10 dana. To je naša opservacija", kazao nam je dr. Ružić.

Popunjenost covid odjela u KBC-u Split narasla je na 91%

Popunjenost covid-odjela u splitskome KBC-u narasla je na 91 posto, trenutačno se ondje liječi 211 pacijenata, 80 posto ih nije cijepljeno. 49 osoba je na respiratoru, najviše od početka pandemije. 

"Za naglasiti je da smo jučer, tijekom jučerašnjeg 24-satnog dežurstva imali 7 prijema u Jedinici intenzivnog liječenja, dakle 7 novih pacijenata na respiratoru. Radi se o bolesnicima koji su svih životnih dobi", rekao je doc. prim. dr. sc. Božidar Duplančić, anesteziolog intenzivist.

U šibenskoj bolnici zauzeti gotovo svi respiratori

U Šibensko-kninskoj županiji pozitivna je bila svaka druga testirana osoba, a raste i pritisak na bolnicu. U šibenskoj bolnici gotovo da nema slobodnog respiratora. Priključeno je 15 pacijenata. Na bolničkom liječenju su 62. osobe. Zbog takve situacije dio pacijenata mora se premjestiti u već popunjenu splitsku bolnicu, ali i u bolnice na sjeveru Hrvatske. 

"Konstantno smo u komunikaciji s našim regionalnom centru u Splitu, i s bolnicom u Kninu, tako da u dogovoru s njima kombiniramo i šaljemo pacijente kako tko može primiti", rekao je za HRT Kristijan Stipanićev, ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

Capak o omikronu

Na kraju dodajmo kako je danas šef HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio da smo u Zagrebu u utorak imali 80 posto omikrona.

"U Splitu smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, očekujemo da sad, već u ovom trenutku, imamo dominaciju omikrona, posebno u Primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u Primorju i Zagrebu", rekao je Capak.

Pročitajte više