Imenovani zamjenici u dva županijska i tri općinska državna odvjetništva

DRŽAVNOODVJETNIČKO vijeće (DOV) imenovalo je danas zamjenike u dva županijska i tri općinska državna odvjetništva.

U kazneni odjel Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, između devet kandidata, imenovani su Dinko Cvitan i Dubravka Turkalj Dragosavac. Njihov izbor podržali su Glavni državni odvjetnik i njegov kolegij, kao i vršiteljica dužnosti zagrebačkog državnog odvjetnika Branka Pišćević Nadu i kolegij županijskog državnog odvjetništva.

Dubravka Turkalj Dragosavac u državnom odvjetništvu neprekidno radi 20 godina, a za izbor Dinka Cvitan uz iskustvo u državnom odvjetništvu bilo je presudno znanje stečeno u jednoj osiguravateljskoj kući, dobrodošlo u progonu gospodarskog kriminala.

Mišljenja su se razišla oko ocjene kandidata za građansko-upravni odjel zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Kolegij županijskog odvjetništva i Pišćević Nadu predložili su između 14 kandidata imenovanje Gordane Tomić Palaveršić i Željke Šaškor, savjetnice u općinskom državnom odvjetništvu. Glavni državni odvjetnik i njegov kolegij predložio je Vinka Knezovića, savjetnika u općinskom održavanom odvjetništvu, i Dubravku Vukmanović, savjetnicu u Fondu za privatizaciju, koji su i imenovani.

Sudjelujući iznimno na sjednici DOV-a kada se biraju zamjenici na nižim razinama, Bajić je rekao da kandidati koje je predložio mogu bolje obaviti zadaće na objedinjavanju rada kaznenog odjela državnog odvjetništva i građansko-upravnog, nekadašnjeg pravobraniteljstva, na progonu gospodarskog kriminala i zaštite državne imovine.

Između troje kandidata za zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika imenovana je Vesna Beširović.

Za mjesta zamjenika u općinskim državnim odvjetništvima u Crikvenici i Županji javio se po jedan kandidat koji je i imenovan. To su Aleksandra Kalafatić i Lidija Mišković.

Natječaj za Viroviticu se ponavlja jer jedini kandidat nije imao dovoljno staža za imenovanje za zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

DOV će na slijedećoj sjednici u ponedjeljak, između ostalog, odlučivati o suspenziji Krunoslava Canjuge s dužnosti zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru.

Glavni državni odvjetnik zatražio je njegovo udaljenje s dužnosti uz pokretanje stegovnog postupka nakon što je pokrenuta istraga zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita i odavanja službene tajne.

DOV o suspenziji mora odlučiti po hitnom postupku, a tek potom bit će sazvano ročište za odlučivanje o pokretanju stegovnog postupka.

Pročitajte više