Imotskom ginekologu još sude, a Dom zdravlja i KBC Split moraju platiti 3 milijuna kuna odštete

PRAVOMOĆNOM presudom splitskog Županijskog suda, Dom zdravlja splitsko-dalmatinske županije i KBC Split moraju platiti tri milijuna kuna odštete obitelji Anđe Crnogorac, trudnice koja je 2003. godine umrla zbog liječničke greške imotskog ginekologa Cicka Rebića. Dva i pol milijuna dobit će obitelj, sudski troškovi iznose pola milijuna kuna.

Za smrt trudnice i bebe dobio uvjetnu kaznu?!

Rebiću, nažalost, još uvijek sude, jer je nepravomoćna osuđujuća uvjetna (?!) presuda ukinuta potkraj prošle godine. Suđenje je prebačeno iz Imotskog u Sinj, naložena su još neka dodatna vještačenja, premda ih je dosad napravljeno već deset. Za pretpostaviti je da će Dom zdravlja i KBC Split u slučaju osuđujuće pravomoćne presude protiv Rebića podnijeti regresnu tužbu, kako bi naplatili ono što su platili obitelji Anđe Crnogorac.

Neizvjesno je, međutim, hoće li se to i kada dogoditi, budući da se kazneni postupak protiv imotskog ginekologa odužio preko svake mjere. Dok se stvar okonča, Rebić bi mogao svu imovinu "skloniti" na sigurno pa je neizvjesno i kako će se institucije naplatiti. Kako se sudi, ne bi bilo nikakvo čudo da dođe do nastupanja zastare. U tom slučaju, Rebić bi izbjegao i plaćanje.

Sude mu 10 godina

Nesretni događaj zbio se prije gotovo 10 godina! Rebić je otezao s dolaskom u ambulantu, a kada je konačno došao već je bilo kasno. Anđu Crnogorac prebacili su u splitski KBC, no spasa za nju i njezinu nerođenu bebu nije bilo. Umrla je zbog razdora maternice, a beba zbog gušenja.

Premda se evidentno radilo o prekomfornom ponašanju ginekologa, koje je dovelo do fatalnih posljedica, Rebićev ugled nije poljuljan te je jedno vrijeme čak bio i ravnatelj imotskog rodilišta. Osuđujuća presuda zbog nesavjesnog liječenja značila bi da mu se mora izreći i zabrana obavljanja djelatnosti. No, kako presude nema, Rebić i dalje može raditi.

Liječničke greške s neizvjesnim sudskih ishodom

Nije Rebić jedini ginekolog koji odgovara za greške u liječenju. Poznat je slučaj i Tomislava Strinića, šefa splitskog rodilišta i Katedre za porode na splitskom Medicinskom fakultetu. Optužen je za slučaj invalidnosti jednog blizanca Dijane Aničić, a tek je nedavno dopuštena i obnova postupka za smrt drugog blizanca. Događaj je još stariji i datira iz 1998. godine.

Kad su u pitanju ljudi u bijelim mantilima, hrvatsko pravosuđe je očito sposobno efikasno procesuirati tek onaj jedan slučaj mita riječkog kardiologa Ognjena Šimića. Kada se radi o liječničkim propustima, tu stvari, evidentno, idu puno teže.

Pročitajte više