Impresivna godina za britanska kina

BROJ prodanih kinoulaznica u Velikoj Britaniji u prošloj godini osjetno je porastao, za razliku od Francuske, Njemačke ili Italije, gdje je zabilježen pad prodaje.

Prve brojke za 2002. godinu pokazuju porast prodaja kinoulaznica od 10 posto u odnosu na 2001., javlja BBC.

Francuska, Njemačka i Italija su tijekom godine doživjele pad prodaje.

Prodaja u Velikoj Britaniji strelovito je porasla sa 156 milijuna u 2001. na 176 milijuna u prošloj godini.

U nastavku impresivnog porasta iz prošle godine, industrijski stručnjaci u Velikoj Britaniji postavili su cilj na 174 milijuna prodanih karata do Božića ove godine.

Dramatičan porast prodaje ulaznica može se objasniti velikim brojem nestrpljivo iščekivanih filmskih hitova koji su dolazili u kina tijekom godine.

´Ratovi zvijezda: Klonovi napadaju´, ´Specijalni izvještaj´ i ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ najviše su privukli publiku u kina u prošloj godini.

Napeti akcijski film ´Spider-Man´ pomogao je kinima da zabilježe najveće brojke još od lipnja 1972.

To se dogodilo unatoč predviđanjima o padu prodaje zbog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Ukupna prodaja u Velikoj Britaniji od 1,2 milijarde dolara (750 milijuna funti) čini to tržište najvećim u usporedbi s Njemačkom koja je druga s 977 milijuna dolara (611 milijuna funti). Francusku je pogodio pad od 0,4, a Italiju pad od 2 posto, kako piše Screen Daily.

Španjolska je imala ´sušnu´ godinu s padom prodaje od 20 milijuna ulaznica.

Nizozemska je uspjela ostvariti ohrabrujuće brojke, s porastom od 5 posto ili 24 milijuna kinoulaznica.

Britanska filmska industrija uživa u oporavku još otkad je dotaknula dno u 80-im godinama, kad je 1984. bilo prodano samo 54 milijuna karata.

Tada je pojava dostupnog kućnog videa i snimanje više filmova za televiziju bila krivac za zatvaranja kina i ekonomske teškoće.

Ali razvoj lako pristupačnih multipleks kina smještenih izvan grada kao i bolji marketing kina u gradskom centru, doveli su do trajnog oporavka.

Pročitajte više