In vino veritas, in Velebitsko seritas

AH JESEN, hladniji dani, dulje noći, kiša, žuto lišće, pečeno kestenje i - horde luđaka koji su prespavali ljeto pa se ujesen bude i zabavljaju narod svojim sumanutim idejama.

Luđaci pažnja, stigla je konkurencija!

Iskusni don Kaćunko, znanstvenik, liječnik, ljubitelj pisane riječi, teoretičar zavjera i prvi pop pop kulture, otkrio je lijek protiv raka dojke te rezultat svojih istraživanja obznanio na velikom crkveno-liječničkom simpoziju u Otočcu, ali u sjenu ga je istog trena bacio novajlija Karlo Starčević, vlasnik Ličke pivovare, a neki bi rekli i nova nada teške kategorije drevne sportske discipline lupanja ludosti nevjerojatne kakvoće. Naime, ovaj je velemajstor godinama čučao skriven od očiju javnosti i da ste u ponedjeljak nekog priupitali tko je najluđi u Hrvatskoj, njegovo ime vjerojatno ne bi bilo ni među prvih deset jer svi jako dobro znaju da je u nas konkurencija nemilosrdna. Ipak, ovaj proćelavi brkati gospodin ispalio je instant-klasik i plasirao se na prvo mjesto.

A kakav je to samo dragulj bio... Pankeri i rokeri su izmislili homoseksualizam i pedofiliju. Klasik! Da ste ovog trena direktno u mozak ubrizgali 300 miligrama koncentrirane ludosti, nakon toga popušili lulu bunike i poslije svega se bacili direktno na glavu u čabar soka od shizofrenije, ne biste bili u stanju ispaliti takvu budalaštinu.

Tanka je granica između psihopata i ultradesničara

Oke, ultradesničari nisu na glasu kao najbistriji mačići u leglu pa nas ovo ne bi trebalo posebno čuditi. Da, uvijek postoje bolje teme za novinske članke, kolumne i komentare, ali kako im odoljeti kada iz školjke ludosti izbace ovakvu nisku bisera. U redu, Karlo Starčević nije političar niti osoba koja donosi važne odluke pa njegova istupanja ne bi trebalo uzimati k srcu, ali morate se zapitati što stavlja u to pivo jer ovakve provale nismo čuli otkad je netko rekao: "Ajmo vidjet što će se dogoditi ako ovaj apsint začinim s par kapi laudanuma". 

S druge strane, ne morate biti ludi da bi govorili ludosti, ponekad je dovoljno jako se nagnuti na desno. Sigurno ste se barem jednom našli u blizini onih koji za sve probleme svijeta okrivljuju određenu skupinu, a njihove tirade neodoljivo podsjećaju na ulomke iz "Mein Kampfa". Naravno, knjigu nisu pročitali jer svoje svjetonazore nasljeđuju od ludih očeva i djedova, a njihova interpretacija daleko je prizemnija i benignija. Benignija zato jer se uvijek možete utješiti spoznajom da sa ta tri razreda škole i dva zuba u glavi neće dogurati dalje od stola birtije. Neće postati predsjednici niti utjecajni političari, ali s druge strane - u ovom ludom svijetu nikad ne znate. Eto, svi naši ljepotani donekle pate od ove boljke jer dok neki za probleme svijeta krive rokere i pankere, neki drugi skloniji su krivnju svaliti na crvene. Bilo kako bilo, zabava ne prestaje.  
 
Punk's not dead... Or straight

No, morate se zapitati je li dan zanimljiviji u glavi ovakvih ljudi? Kako je to biti ultradesničar i što im sve na dnevnoj bazi proleti umom? 

Morate se zapitati kako je to probuditi se ujutro, pogledati kroz prozor, sjetno uzdahnuti i prisjetiti se vremena prije nego su Srbi stvorili ozonsku rupu jašući četveroglave orlove koji su iz kljunova ispaljivali vatrene kugle pravo u nebeski svod. Bilo je to neko ljepše i jednostavnije vrijeme. Cijene goriva nisu bile toliko visoke jer Soroševi plaćenici u to vrijeme još uvijek nisu isisali posljednju zalihu goriva ne bi li napunili rezervoar gigantskog robota "Zion 4" koji je trenutno parkiran ispod Izraela i kojim će ljudi salamanderi 2012. krenuti u posljednju veliku otimačinu kršćanske dojenčadi.

Bilo je to prije rocka i punka. U vrijeme kada je muškarac lijegao sa ženom, a povijest su pisali vlasnici pivovara. No, jednog su se dana na sceni pojavili Joey Ramone, Sid Vicious i Joe Strummer i krenuli su prvi problemi. Dotad je bilo nezamislivo da muškarac zabludi s drugim muškarcem ili djetetom, ali prvim taktovima "Anarchy in the U.K." stvoren je i prvi "mosh pit" iliti "kolijevka homoseksualnosti". Dotad su muškarci u takve divlje grupnjake ulazili samo u vrijeme golorukih sukoba, ali iz istih nisu izlazili znojni i prepuni mržnje prema domovini već krvavi i oplemenjeni domoljubljem.

Punk je to promijenio. Zauvijek. Proklet bio.

Tri skupine

Uglavnom, nakon što je narod vidio kako Starčević diše, narod se podijelio u tri skupine. One koji smatraju da postoje puno važnije borbe od bojkota nekog bezveznog piva, one koji će pivo bojkotirati i one koji su u Velebitskom prepoznali alternativu "pederskim sokić pivima" i generalnom pederstvu u svijetu alkoholnih napitaka. 

Za njih ovo nije skandal već odlična reklama, a što mi više srali, to će oni više uživati. U njihovim očima, Velebitsko je odjednom postalo "pravo hrvacko pivo" sa snažnim heteroseksualnim imidžom. Nešto kao Marko Perković Thompson u svijetu piva. Pivo rađeno prema tradicionalnoj recepturi hrvatskih pivara, a u obilju neodoljivih aroma možete prepoznati i laganu notu lude homofobije koja mu daje taj posebni "šmek".

Uskoro očekujte i novi slogan: "Ne guraj u rupu krivu, uživaj u Velebitskom pivu".

> Pročitajte ostale komentare autora

Pročitajte više