INA najavila prekid isporuke plina Diokiju: Dug se popeo na 120 milijuna kuna

INA će u narednih nekoliko dana obustaviti isporuku etana, a potom i plina tvrtki Dioki zbog nepodmirenog duga koji se popeo na 120 milijuna kuna.

Naftna kompanija na ovaj način pokušava prisilno naplatiti milijunski dug nastao nakon što Dioki svoje obveze nije podmirio još od sredine prošle godine, no obustava plina, najvažnijeg energenta petrokemijske industrije, mogla bi posve obustaviti proizvodnju u DINA petrokemiji i ostalim članicama grupe Dioki, prenosi Jutarnji list.

Zanimljivo je da se Uprava INE po prvi puta odlučila na ovako drastičan korak obustave isporuke plina, i to jednom od svojih najvećih korisnika, koji dnevno preuzima oko 170.000 prostornih metara plina. No INA svoj postupak pravda činjenicom da se dug pokušao naplatiti kroz pregovore, no oni, kako se čini, nisu uspjeli i dug je ostao neplaćen.

Dioki nije objasnio zašto nije platio potrošeni plin

Predsjednik Uprave Diokija Zdenko Belošević proteklih je dana u medijima potvrdio da dug iznosi nešto manje od 120 milijuna kuna, no onda se u istoj rečenici ispravio i dodao kako "visinu duga tek treba utvrditi". Zaprijetio je i da će u slučaju prekida isporuke plina Dioki morati proglasiti stečaj, što će 1.000 zaposlenih izbaciti na ulicu. Belošević nije objasnio zašto Dioki nije platio potrošeni plin, no njegova tvrdnja o mogućem stečaju brzo je opovrgnuta iz samog Diokija, koji je objavio da takva opasnost ne prijeti.

INA je pak objavila kako je u potpunosti svjesna posljedica prekida isporuke plina, no objašnjeno je da je  datum prekida Diokiju na vrijeme najavljen kako bi se stiglo pripremiti postrojenje bez većih šteta. 

Dioki pak tvrdi kako mu je INA isporučivala plin unatoč činjenici da za ovu godinu nije bi potpisan ugovor o isporuci. Dioki je, naime, procijenio, da je cijena plina od 1,47 kuna za kubni metar koju je zahtijevala INA nerealno visoka, te je optužio MOL da monopolističkim položajem na tržištu želi uništiti konkurenciju u području petrokemijske industrije.

Pročitajte više