Incident u Južnom kineskom moru: Kina vodenim topovima gađala filipinske brodove?

Foto: EPA

Dužnosnik filipinske obalne straže je optužio Kinu da je ispalila vodene topove i udarila u filipinske brodove za opskrbu u Južnom kineskom moru, pri čemu je jedan od brodova pretrpio "ozbiljno oštećenje motora".

Jay Tarriela, glasnogovornik obalne straže, objavio je na platformi društvenih medija X da je kineska obalna straža u nedjelju ujutro u Južnom kineskom moru "vodenim topovima gađala" dva filipinska broda za opskrbu Unaizah Mae 1 i M/L Kalayaan.

"M/L Kalayaan pretrpio je ozbiljno oštećenje motora. Suprotno dezinformacijama kineske obalne straže, UM1 je udario CCG brod", rekao je Tarriela na platformi društvenih medija X.

Drugi incident od listopada

To je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od listopada u blizini Second Thomas Shoala, nenaseljenog plićaka unutar filipinske ekskluzivne gospodarske zone.

Manila i Peking imaju dugu povijest pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kroz koje svake godine prođu milijarde dolara robe.

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući vode i otoke u blizini obala svojih susjeda, i ignorira odluku međunarodnog suda iz 2016. da zahtjev nema pravne osnove.

Pročitajte više