Independent: Među svećenicima optuženima za zlostavljanje dječaka i brat pape Benedikta XVI.

BRAT aktualnog pape Benedikta XVI. George Ratzinger suočio se ovih dana sa serijom optužbi na svoj račun zbog navodnog zlostavljanja djece u Njemačkoj i Nizozemskoj, iza kojeg stoje svećenici, prenosi danas britanski Independent.

U optužbama se navodi da su svećenici u tim zemljama seksualno zlostavljali dječake, a monsinjor George Ratzinger bio je u to vrijeme voditelj dječačkog zbora u školi Regensburger Domspatzen u Bavarskoj.

Monsinjor Ratzinger je izjavio kako je voljan svjedočiti ukoliko se pokrene sudski postupak, no rekao je i kako nije znao ništa o navodnim zlostavljanjima djece u tim školama.

No njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger optužila je katoličku crkvu i njezine institucije da pokušavaju zataškati slučaj te da je u mnogim školama "podignut zid šutnje", jer je Vatikan još 2001. objavio direktivu prema kojoj se sva navodna zlostavljanja, pa i ona najteža, prvo trebaju istražiti unutar crkve, a tek onda objaviti vlastima.

Seksualna zlostavljanja dječaka u jezuitskoj školi u Bavarskoj

Iako crkva demantira njezine optužbe, čini se da najnovija priznanja triju osoba u Nizozemskoj, koje tvrde da su ih 60-ih godina seksualno zlostavljali svećenici u crkvenoj školi i koje su potaknule oko 200 osoba da se sa sličnim svjedočenjima jave telefonskoj liniji otvorenoj za tu svrhu, ne ide u prilog crkvenim vlastima u toj zemlji.

Do otkrića serije zlostavljanja došlo je kada su detektivi počeli istraživati seriju zlostavljanja u jezuitskoj školi u dijecezi u Bavarskoj, u kojoj su veći dio svećeničkog života proveli i papa Benedikt XVI. i njegov brat, a monsinjor George Ratzinger je od 1964. godine radio u toj školi.

Novi je skandal izašao u javnost nakon što je nedavno Papa javno kritizirao irske biskupe jer nisu na vrijeme reagirali u slučajevima zlostavljanja djece u toj zemlji. Benedikt XVI. tada je kazao kako je to bio "gnjusan zločin" te pozvao sve svećenike da se hrabro i iskreno suoče s optužbama o zlostavljanju ukoliko su u njima sudjelovali.

No Independent tvrdi kako Vatikan za sada šuti i ne odgovara na javne pozive brojnih kršćanskih udruga da se slučajevi seksualnog iskorištavanja djece istraže, a počinitelji primjereno kazne kako bi se skinula ljaga s katoličke crkve.

Pročitajte više