INDEX DOZNAJE Kad je radio u policiji, sin Steve Culeja je dvaput kažnjen. Sad su ga opet zaposlili

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Facebook

IVAN Culej, sin HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja, nedavno je dobio posao kao policajac u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

>> Sin Steve Culeja dobio posao u zagrebačkoj policiji

Stevo Culej je tom prilikom za Index ispričao kako mu je sin "iz policije izašao sporazumno, bez krimena, bez loših ocjena".

Međutim, kako Index doznaje, Culej junior nije bio bez loših ocjena. Protiv Ivana Culeja dvaput je pokrenut disciplinski postupak i kažnjen je za dvije povrede službene dužnosti.

"Bez krimena, bez loših ocjena"

27-godišnji Ivan Culej po zanimanju je policajac, a dosad je u policiji odradio 3 godine, 9 mjeseci i 26 dana. Od toga je skupio dvije godine i 11 mjeseci staža na poslu policijskog službenika.

Na nedavnom MUP-ovom natječaju za primanje u državnu službu, mladi Culej bio je drugoplasirani. Kako stoji u rješenju o njegovom zapošljavanju, radi se o izvanrednom postupku pokrenutom po službenoj dužnosti.

Ivan Culej sad će raditi u 1. policijskoj postaji, onoj koja pokriva strogi centar Zagreba. Na novom poslu zaposlen je na neodređeno, ali morat će odraditi šestomjesečni probni rok, što je predviđeno zakonom.

Njegov otac, HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej, Indexu je rekao kako je njegov sin Ivan radio od 2013. do 2015. godine.

"Moj sin je 2015. izašao iz policije sporazumno, bez krimena, bez loših ocjena", rekao je Stevo Culej za Index kad je objavljeno da mu je sin opet zaposlen u policiji.

"Bio je razočaran zbog situacije s ćiriličnim pločama. Kako neće biti razočaran kada vidi da je u hrvatskoj policiji bio onaj koji si je dao za pravo da zatuče Pajčića u Vukovaru. Nakon onoga što se dogodilo s Giljom i toliko aboliranih četnika za koje ja znam da rade u hrvatskoj policiji koji su bili svjedoci zločinima u ratu. Oni su prema zakonima i policije i onom ljudskom trebali prijaviti svoje spoznaje o onima koji su silovali i pljačkali", pojasnio nam je Culej razloge sinovljeva odlaska.

"Stručna osoba s odgovarajućim iskustvima"


"Znate li vi koliko se policajaca traži u Hrvatskoj, od Slavonije do Dubrovnika i Istre? Prima se 700 policajaca. Čak nije potrebno da donesu potvrdu o nekažnjavanju", tvrdi Culej. "On je ispunio sve uvjete koji su i drugi imali u redovnom natječaju", pravdao je zapošljavanje svog sina Stevo Culej. No, u ovom slučaju radilo se o izvanrednom, a ne redovnom natječaju.

Kad smo upitali policiju zašto su Culeja mlađeg zaposlili u izvanrednom postupku, odgovorili su nam da se izvanredni postupak primjenjuje "kada u državnoj službi postoji potreba prijama stručnih osoba s odgovarajućim iskustvima na radna mjesta utvrđena pravilnikom o unutarnjem redu".

Dvaput kažnjen zbog povrede službene dužnosti

Ivan Culej, kojeg je policija u odgovoru na Indexov upit opisala kao "stručnu osobu s odgovarajućim iskustvima", dvaput je kažnjavan zbog povreda službene dužnosti.

Poslali smo opširan upit policiji. Upitali smo ih koliko puta je pokrenut disciplinski postupak protiv Culeja te koliko puta je kažnjen. Također, zanimalo nas je je li istina da je novčano kažnjen jer je izostao nekoliko dana s posla u policiji. Upitali smo i koliko dana je izostao.

Osim toga, pitali smo MUP je li istina da je Culej, u vrijeme dok je bio zaposlen u policiji, sudjelovao u prometnoj nesreći kao vozač. Zanimalo nas je i je li tada bio u alkoholiziranom stanju. Također, ako jest, pitali smo kakva je bila kazna od strane policije.

Prenosimo odgovor policije na Indexove upite.

"Protiv Ivana Culeja, za vrijeme dok je bio zaposlenik ovog Ministarstva, bio je pokrenut disciplinski postupak dva puta te je kažnjen za dvije povrede službene dužnosti. Za jednu mu je izrečena novčana kazna u visini do 10 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od jednog mjeseca, a za drugu mu je izrečena novčana kazna u visini do 10 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu, na vrijeme od dva mjeseca", glasi odgovor iz MUP-a.

Koliko je visok?

Također, policiju smo upitali kolika je minimalna visina koju policajac mora imati da bi bio primljen u policiju. Zanimalo nas je koliko je visok Ivan Culej.

"Pravilnikom  o mjerilima i načinu utvrđivanja posebne psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti za osobu koja se prima u policiju i policijskog službenika te o sastavu i načinu rada zdravstvenih komisija u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama (Narodne novine, br. 113/12) utvrđena su mjerila i način utvrđivanja posebne psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti koju moraju ispunjavati kandidati za prijam u policiju te je sukladno tome utvrđena i zdravstvena sposobnost Ivana Culeja", glasio je odgovor MUP-a.

Uvidom u navedeni pravilnik, propisana minimalna visina za muške policajce iznosi 170 centimetara.

Procijenite visinu Ivana Culeja.



"Pošteni i čestiti Hrvati"

Posljednji put kad smo razgovarali sa Stevom Culejom napao nas je zbog toga "kako pišemo o njegovim sinovima".

"Niste pisali da mi je jedan sin, Josip, koji je fizioterapeut, morao otići u Njemačku jer nije mogao dobiti stalan posao. Pisali ste o mom sinu Domagoju kao kriminalcu koji se hvali BMW-om vrijednim 60 tisuća eura. Taj BMW je na dvorištu, neregistriran i neispravan i ne vrijedi 7 tisuća eura. Pravili ste mi od djece kriminalce, od poštenih i čestitih Hrvata pravili ste kromanjonce i ustaše", naljutio se saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

Pročitajte više