Index doznaje: Nestalo žito iz Đakovštine završilo u Todorićevim dućanima

NESTALO žito iz Đakovštine, za što je Vlada na kraju morala dati 18 tisuća tona iz robnih rezervi kako bi se odštetili pokradeni seljaci, najvjerojatnije je završilo u trgovinama Agrokora! Naime, iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako su u Agrokoru kupovali žito iz Đakovštine, a navodno nisu znali da je riječ o pohranjenom žitu seljaka, ni o robnim rezervama.

Kupovali po 1,10, prodavali po 2,10 kuna

Podsjetimo, stanje u silosima postalo je posebno zanimljivo kada su Agrokor i Žito povukli sredinom prosinca oko 50 tisuća tona vlastitih rezervi, da bi se nakon toga ustvrdilo da su silosi - prazni. Državna inspekcija Ministarstva poljoprivrede tek je u siječnju utvrdila kako je stanje nepravilno, pa su mnogi postavili logično pitanje jesu li Agrokor i Ivica Todorić zaista znali pravo stanje stvari u Đakovštini, za razliku od države.

Index je u posjedu izvješća inspekcije Državnog inspektorata, koja je provedena 18. prosinca prošle godine, u kojem jasno stoji da je stanje u silosu uredno. Mjesec dana kasnije ustanovljen je manjak od gotovo 26 tona žita.

Naš izvor blizak istrazi tvrdi kako je Agrokor kupovao žito od Đakovštine po cijeni od samo 1,10 kuna po kilogramu, a vrh Agrokora brani se u istrazi kako nije znao da kupuje imovinu seljaka koji su pohranili svoje žito uz garancije države, kao i robne rezerve. Prema našim informacijama, i ostale tvrtke kupovale su žito po povlaštenim cijenama, no prema količinama, Agorokor je bio daleko ispred svih.

U Todorićevoj tvrtki brane se kako nisu napravili ništa protivno zakonu, jer su jednostavno kupovali po povoljnim cijenama, ali gotovo je nevjerojatno da se nisu zapitali o eventualnoj muljaži, jer je tržišna cijena tog istog žita oko 2,05 - 2,15 kuna po kilogramu!

Kupovali žito po 1,10 kuna po kilogramu

Službena istraga je pokazala kako su članovi Uprave tvrtke Đakovština organizirali preradu žitarica iz robnih rezervi u pogonima poduzeća te njihovu prodaju na tržištu. Na taj su način na ilegalan način proizvodili najkvalitetnije brašno tipa 500 i prodavali ga po dvostruko jeftinijoj cijeni, odnosno po cijeni od 1,10 kuna po kilogramu.

Predsjednik Uprave Đakovštine Mijo Matić te član Uprave Paško Gašpar pravdali su se u istrazi da su novcem dobivenim od ilegalne prodaje podmirivali nagomilane dugove i servisirali proizvodnju. Valja naglasiti kako su Matić i Gašpar uhićeni početkom veljače, a sudac Županijskog suda u Osijeku odredio im je jednomjesečni pritvor, dok i dalje traje istraga o nestanku žita iz silosa.

Todorić ne želi potvrditi, a ni demantirati

Da je upravo Agrokor bio kupac većih količina nestalog žita, nisu nam htjeli potvrditi, ali ni demantirati u uredu Ivice Todorića, već su se odlučili da neće komentirati istragu.

Valja naglasiti kako službeni izvori ne spominju tko su kupci žita, odnosno gdje je žito završilo. Ministarstvo poljoprivrede, kao ni Vlada Jadranke Kosor koja je krajem prošlog tjedna morala donijeti bolnu financijsku odluku o odšteti seljaka, ne špekulira niti otvara pitanje o nestalom žitu. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković ni premijerka Kosor nisu se nikada javno zapitali - gdje je žito!?

Zanimljivo je napomenuti kako je i dalje službena verzija, kada je riječ o nestalom žitu iz Đakovštine, da je krađa obavljena u vremenu između Božića i Nove godine, a čak su zaustavljani i brodovi na Jadranu pod sumnjom da prevoze "oteto" žito. Veći dio naših sugovornika slaže se kako je to nemoguće i smatra da je žito sustavno odvoženo iz silosa, a očito je riječ o spinu.

Šišljagić: Ništa nije nestalo preko noći

Među onima koji ne vjeruje da je žito "nestalo preko noći" je i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. I on se slaže kako je žito odvoženo sustavno iz silosa, da bi se na koncu jednostavno ispraznio.

"To vam je kao kod banaka. Svatko uzima svoj novac dok se odjednom kasa ne isprazni. Novca, odnosno žita - nema. Nisam sklon vjerovati da je žito nestalo u sedam dana, kako se može čuti posljednjih dana. Žito se konstantno uzimalo iz silosa", kaže Šišljagić o ovoj temi i dodaje kako je odgovornost na državi te zahtijeva kompletnu istragu.

Pročitajte više