Index doznaje: Onur i Šeherezada bez radne dozvole snimali reklamu za Todorića

POPULARNI turski glumci Bergüzar Korel i Halit Ergenç snimali su bez potrebne radne dozvole reklame za trgovački lanac Konzum u vlasništvu Ivice Todorića, a informacija nam je potvrđena iz Policijske uprave zagrebačke.

Ljubitelji popularne Šeherezade mogu odahnuti, jer dok je više od 90 posto Hrvata znalo da "Šeherezada i Onur" dolaze u Zagreb snimati reklamu za Todorićev trgovački lanac i da će za to dobiti priličnu svotu,  policija i inspektori rada shvatili su to tek kada su se 28-godišnja glumica i 40-godišnji glumac vratili u Tursku, a Ivica Todorić u vječnu sigurnost Kulmerovih dvora. 

Todorićima ne treba prijava rada

"Zahtjevi za izdavanjem radne ili poslovne dozvole za navedene turske državljane nisu podneseni, a potvrda o prijavi rada bez radne dozvole također nije zatražena od PU zagrebačke", stoji u odgovoru iz Policijske uprave zagrebačke na upit je li Agrokor, odnosno agencija koja je bila zadužena za dolazak turskog para, zatražili za 28-godišnju glumicu Bergüzar Korel i 40-godišnjeg glumca Halita Ergença prijavu za "rad bez radne dozvole" što su bili dužni učiniti prema Zakonu.

Naime, potvrđeno nam je kako je osoba zadužena za boravak turskih glumaca  prijavila i odjavila njihovo boravište u zakonskom roku, no reklame za Konzum turski glumci snimali su "u ilegali" i to u središtu Zagreba te u Ivanić Gradu.

Formalna prijava koje nije bilo

Zanimljivo je kako zagrebačka policija tvrdi u svom odgovoru da inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o strancima, u dijelu koji se odnosi na obvezu prijave boravka stranaca provodi MUP, dok ga u dijelu koji se odnosi na rad stranaca provode tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. To bi značilo da u MUP-u tvrde da je za to zadužena inspekcija rada, no to nije sasvim točno.

Kako smo provjerili, prema zakonu, rad turskih glumaca u Hrvatskoj spada pod članak 139. stavak 2. točka 1. Zakona o strancima, prema kojemu oni mogu raditi u Hrvatskoj do 60 dana u tijeku jedne godine, ali je to na temelju članka 139.a. stavak 2, osoba koja koristi njihove usluge (u ovom slučaju Agrokor) dužna prijaviti policiji prije početka rada. Radi se o formalnoj prijavi, za koju bi svi  drugi poduzetnici sasvim sigurno dobili dozvolu za rad stranaca za njihove potrebe, no ovdje to nije učinjeno. Kako smo provjerili, ovaj zakon jednako kontroliraju inspektori za strance MUP-a, kao i i inspektori rada.

Ugostitelji se naplaćali takvih kazni zbog DJ-eva

Kazna za strance koji su uhvaćeni bez dozvole za rad iznosi 500 do 3.000 kuna,  a za poslodavca odnosno pravnu osobu koja koristi njihove usluge od 5 do 7 tisuća kuna, no koliko nam je poznato Konzumu nije dana nikakva kazna.

Cijela priča oko Šeherezade i Onura utoliko je bizarna kada se zna da je policija vrlo revna oko ovog zakona na Jadranu, posebice kada na jednu ili dvije noći nastupaju DJ-evi ili strani glazbenici za vrijeme ljetne sezone. Iskustva s dalmatinske obale govore kako su se mnogi ugostitelji naplaćali ovakvih kazni jer bi jednostavno zaboravili ili bi mislili da ne trebaju vaditi dozvole za strance koji sviraju tek jednu ili dvije noći. Policija bi u svojim kasnonoćnim patrolama uredno pitala i za radnu dozvolu.

Ilegalnog bauštelca protjerali iz Hrvatske jer je susjedu spasio život

No, u vrijeme dok je cijela Hrvatska znala da Šeherezada i Onur snimaju reklame, odnosno rade za Todorića,  policija je imala pune ruke posla sa strancima bez dozvole. Tako su baš tih dana u kući  65-godišnjeg slovenskog državljanina u Novalji našli dvojicu državljana Italije i četvoricu državljana Slovenije, kako izvode radove bez radne ili poslovne dozvole. U Brinju je uhvaćeno čak 5 državljana BiH kako rade građevinske radove na obiteljskoj kući i to bez radne dozvole.

U vrijeme dok su glumci padali "u nesvijest" zbog Onurovih plavih očiju, iz Hrvatske je recimo protjeran 57-godišnji Husnija Turić, bauštelac iz BiH jer je na otoku Hvaru boravio i radio bez radne dozvole, a otkrili su ga tako što je susjedu spasio život.

Todorić nedodirljiv

Cijelu priču oko radne dozvole provjeravali smo više od tri tjedna. Iz Agrokora nam nisu htjeli reći apsolutno ništa o angažmanu turskih glumaca pa ni potvrdu ili demantij informacije o navodno plaćenih 300.000 eura za njihov nastup.

U PU zagrebačkoj prvo su "se vadili" da ne mogu reći ništa jer poslodavce štiti zakon o tajnosti podataka, no kada smo im citirali MUP-ova izvješća iz kojih se jasno vidi gdje su zatečeni ilegalni radnici pa samim time i identitet poslodavca, rekli su nam kako je njihov odgovor za Index zapravo - krivo poslan te da ćemo dobiti novi, potpuniji. 

Nakon tri tjedna upornosti, pozivanja na zakon i telefonskih razgovora priznali su ono što smo znali od početka - radne dozvole nije bilo.    

Pročitajte više