ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Index doznaje: USKOK dugo ispitivao Lovru Kuščevića

Foto: Pixsell/Miranda Cikotic/Lovro

LOVRO Kuščević, bivši ministar uprave, ispitan je prošlog petka u splitskim prostorijama USKOK-a u svojstvu okrivljenika, doznaje Index iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora.

Ispitivanje je trajalo dugo, a Kuščević je "iznio vrlo opširnu obranu s prilozima". Bivši ministar nam se nije javio, točnije, prekinuo je vezu čim smo ga nazvali, dok je njegov odvjetnik Joško Čeh odbio dati bilo kakvu informaciju o ovome.

Kuščevića se tereti za spornu promjenu Prostornog plana Nerežišća koja mu je omogućila prenamjenu kokošinjca u kuću te za dodjelu stana POS-a supruginu bratu Ivici Žuviću. Osim njega, kao prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog Žuvića, USKOK sumnjiči Jakšu Goića, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća te Svemira Obilinovića, aktualnog načelnika Nerežišća.

Protuzakonite izmjene plana

Prema već objavljenim informacija, tužitelji smatraju da su Kuščević, Goić i Obilinović "protuzakonitim izmjenama i dopunama prostornog plana" Općine Nerežišća 2015. godine omogućili prenamjenu Kuščevićeva kokošinjca u kuću. Kuščević je tada bio općinski načelnik.

USKOK smatra i da je Kuščević šogoru stvorio pretpostavke za kupnju stana POS-a te mu "tako omogućio nepripadnu korist od najmanje 60 tisuća kuna".

Već je objavljeno i da je USKOK prikupio opsežnu dokumentaciju te oduzeo neke predmete u pretresima Kuščevićevih i Žuvićevih kuća i stana. Među dokaznim materijalima su zapisnici sa sjednica Općinskog vijeća, izmjene i dopune plana, dokazi da Žuvić ima stan u Splitu...

USKOK: Obavijestit ćemo javnost po dovršetku istrage

Iz USKOK-a smo o ovoj temi dobili kratak i nimalo sadržajan odgovor: "O dokaznim radnjama koje se poduzimaju tijekom istrage ne možemo obavještavati javnost budući da je istraga, sukladno zakonskim odredbama, nejavna. Po dovršetku istrage, javnost će biti obaviještena o daljnjem postupanju".

Sve je počelo u svibnju s objavom članka na Indexu

Medijsko zanimanje za Kuščevićevu imovinu začelo je početkom svibnja kada smo objavili informaciju da ministar slobodno vrijeme na Braču ne provodi ni u jednoj od svoje dvije kuće upisane u imovinsku karticu, nego na osami, u uvali Grška, u kući koja formalno pripada njegovu šogoru.

>> Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik

U mjesecima koji su uslijedili, u javnost su isplivale brojne informacije: da je, iz neobjašnjivih razloga, u imovinskoj kartici mijenjao površinu svoje kuće, da su on i supruga po niskim cijenama u Nerežišćima kupovali parcele koje su bile izvan građevnih zona, a nakon što bi prešle u njihovo vlasništvo postajale su građevne.

Plenković je dugo branio Kuščevića

Konačno, otkriveno je i ovo za što njega i trojicu suosumnjičenika tereti USKOK - a to su već spomenuta prenamjena kokošinjca te dodjela POS-ova stana Žuviću. U istoj POS-ovoj zgradi u Nerežišćima, izgrađenoj u Kuščevićevu mandatu, stan je otkupio i Obilinović koji ga je potom ljeti iznajmljivao turistima.

Kuščević je isprva odbijao sve optužbe, a podržavao ga je i premijer Andrej Plenković. No, kada su se optužbe umnožile, a jedno vrijeme gotovo da nije bilo tjedna u kojem mediji nisu nešto otkrili o Kuščeviću, on je izletio iz vlade, a USKOK je počeo intenzivnije njuškati po njegovoj imovini.

Pročitajte više