Index doznaje: Vrhuška HTV-a i urednici iz gospodarstvene redakcije na ´briefingu´ kod Todorića

V.D. RAVNATELJ HTV-a Mislav Stipić, v.d. urednik Informativnog programa HTV-a Renato Kunić, novopečena urednica Gospodarstvene redakcije Anja Konosić, nova urednica nove gospodarske emisije "Svijet profita" Tončica Čeljuska, novopečeni šef odjela regionalnog programa Đurica Drobac te novinar Kornat Vilović iz gospodarstvene redakcije jučer su bili u posjetu Anti Todoriću, sinu tajkuna Ivice Todorića, iz pouzdanih izvora doznaje Index.

Prema riječima Tončice Čeljuske, bio je to "novinarski briefing". Zapravo, odgovor Tončice Čeljuske na pitanje koja je bila tema sastanka vrhuške HTV-a te urednika gospodarstvene redakcije sa sinom najvećeg tajkuna s ovih prostora glasio je ovako: "Ne znam odakle vam to, to je bio novinarski neki sastanak, briefing, ne želim o tome komunicirati s vama, nisam dužna svaki svoj urednički korak u danu dijeliti s medijima, ja sam imala pet sastanaka jučer na razne teme".

Novinarski briefing

Čeljuski nije jasno zašto bi morala objašnjavati javnosti o čemu su urednici i ravnatelji javne televizije razglabali s Todorićem. Putem telefonske slušalice iskazivala je ogromno čuđenje. "Nije mi jasno da bih o tome s nekim morala polemizirati. Iza mene postoje ljudi, urednici u programu, ne želim to komunicirati s vama. Nije mi jasno da bih ikome morala to govoriti", nezaustavljivo je nabrajala Čeljuska.

Na pitanje koja je bila tema sastanka, odgovor nam nije mogao dati ni Đurica Drobac. "Nazovite one koji su vam dali tu informaciju. Ne mogu svaki sastanak objašnjavati. Nisam ni sazvao sastanak, ja sam samo pozvan na njega", kazao nam je Drobac. Dodatno je objasnio kako je to "čisto poslovni sastanak, kakvi su i uobičajeni" te da za sve ostalo nazovemo glasnogovornicu HRT-a Doroteu Lazanin Jelenc.

Poslovna prezentacija


Nakon pomalo neartikuliranih odgovora dvoje kolega, tražili smo i komentar v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, koji prema našim informacijama nije prisustvovao sastanku, ali je, kako nam je kazao, danas doznao za njega. Popovac kaže da je on informiran da je to bila "poslovna prezentacija o viđenju gospodarskih kretanja" te da "oni dnevno dobivaju puno takvih poziva". Ništa sporno v.d. glavnog ravnatelja nije vidio u tome.

Vrlo uobičajen sastanak

Stipiću i Kuniću postavili smo putem glasnogovornice Dorotee Lazanin Jelenc tri pitanja o svrsi sastanka, o tome tko mu je prisustvovao i gdje se odvio. Kao odgovor dobili smo jednu jedinu rečenicu: "Bio je to uobičajen sastanak novinara i gospodarstvenika, kakve novinari na tjednoj bazi održavaju s ljudima iz sektora koje prate".

Ako je uobičajen, zašto bi bio problem kazati o čemu se govorilo i tko mu je prisustvovao. I ukoliko je to, ponovit ćemo, uobičajeni sastanak novinara s osobama iz sektora kojeg prate, zašto su sastanku prisustvovali i ravnatelj televizije te glavni urednik Informativnog programa? Kako to nije bilo predstavnika drugih medija? I zašto nismo dobili odgovor gdje se sastanak dogodio?

Neobičan sastanak

Naime, prema našim informacijama, sastanak se odvio izvan HRT-a, odnosno u prostorijama Agrokora, te se postavlja pitanje, ako su ti sastanci tako uobičajeni, hodočaste li novinari, urednici i ravnatelji HTV-a na dnevnoj i tjednoj bazi do gospodarstvenika? Te obilaze li i manje obrtnike?

U razgovoru s kolegama s HRT-a, pak, doznajemo da takvi sastanci nisu baš tako česti. Barem ne kod svih novinara s HRT-a. "Kako bi mogli objektivno izvještavati o nekom ministru s kojim se sastajemo na tjednoj bazi?", pitaju se novinari HRT-a s kojima smo razgovarali. Pametnome dosta.

Pročitajte više