Index ekskluzivno otkriva nepoznati detalj tragedije u Rudinama: Vozač robela bio - napušen

S. P., vozač robela koji je vukao vagon s kojega se prskala pruga na dionici Kaštel Stari - Labin Dalmatinski uoči prolaska "vlaka smrti" bio je - "napušen".

Naime, analizom njegovog urina u Centru za forenzička vještačenja Ivan Vučetić utvrđena je prisutnost tetrahidrokanabinola, THC-a, što upućuje da je konzumirao marihuanu ili hašiš.

Ne zna se kad je pušio...

Tehnički gledano, nemoguće je pouzdano utvrditi kad je S. P. popušio joint. Mogao je to napraviti dok je vukao vagon s retardantom, a i 15 dana ranije.

Sudac Damir Romac, koji ga je ispitao kao svjedoka na suđenju, nije se posebno bavio vozačem robela u kontekstu napušavanja, jer je svjedok, a ne optuženik.

Šef ništa ne zna

Šef S. P., direktor HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić, ništa ne zna o nalazu koji je napravio Centar Ivan Vučetić. Ipak, kaže nam da strojovođe ne bi smjele konzumirati marihuanu. Kad dobije nešto konkretno, znat će poduzet adekvatne mjere, otkrio je Indexu.

Kao vozač robela, S. P. spada pod Infrastrukturu, a ne pod Vuču vlakova, kao njegov kolega Josip Palinić, koji je upravljao "vlakom smrti". I on je dao urin za kontrolu na alkohol i opijate. Nisu mu ništa našli.

Robel samo na zatvorenu prugu

Inače, robel ima poseban režim. Na prugu izlazi samo kad je zatvorena jer se njime obavljaju radovi.

Danas se, pak, na suđenju doznalo da je robel put Labina krenuo kao putnički vlak bez propusnice, koja mu je trebala za prskanje pruge. Premda je pruga trebala biti zatvorena, nije bila. Nagibni vlak iz Zagreba naletio je na dionicu svježe nanijete debele naslage retardanta TG-300, što je, pokazalo se, bilo kobno.

Strojovođa Palinić trebao bi sutra svjedočiti.

Pročitajte više