AFERA MARIĆEVI STANOVI

INDEX IMA KLJUČNI DOKAZ Marić je lagao o korupcijskoj aferi, ovo je njegov kraj

Foto/montaža: Index/Pixsell/Hrvoje Jelavić/Provincijalat franjevaca/FaH

INDEX objavljuje dokaz da je ministar državne imovine Goran Marić lagao o načinu na koji je obnovio franjevački Studentski dom, za što su mu franjevci zauzvrat omogućili da dođe do stana u Zvonimirovoj ulici. Naime, Marić je u svojoj obrani tvrdio da je obnova Studentskog doma plaćena novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici, ali to je doslovce nemoguće jer je dom obnovljen prije nego što je stan plaćen.

>> Franjevac Indexu priznao deal s Marićem: Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu

Podsjetimo, bivši čelnik splitskih franjevaca fra Željko Tolić Indexu je priznao da je s Marićem dogovorio sljedeći deal: franjevci će Mariću omogućiti da dođe do stana u centru Zagreba, a on će njima srediti obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, odnosno Studentskog doma u sklopu tog samostana. Kao što smo već pisali, radi se o školskom primjeru korupcijskog deala.

>> Afera s Marićevim stanom je školski primjer korupcije

Kako se Marić branio od ove korupcijske afere? Sada je sasvim jasno - prozirnim lažima.

Ako Marić govori istinu, to znači da ima vremeplov

"Točno je da je tvrtka Scientia d.o.o. (bivša obiteljska tvrtka Marićevih, op.a.) kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena", rekao je Marić.

No da bi ta Marićeva tvrdnja bila istinita, ministar državne imovine trebao bi imati vremeplov.

Naime, obnova dijela samostana koji je pretvoren u Studentski dom, a koju je prema tvrdnji fra Željka "sredio" Marić, bila je dovršena u veljači 2011. godine. Kupoprodajni ugovor za stan u Zvonimirovoj koji su potpisali Marićeva supruga Marijana i fra Željko Tolić, potpisan je četiri mjeseca kasnije, a dvije trećine novca trebale su stići tek u drugoj polovici 2012. godine, godinu i pol nakon završetka obnove. Ukratko, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti obnovljen novcem od prodaje stana.

Marić obnovio samostan preko udruge koju je vodio sa Sanaderovim svećenikom?

S obzirom na to da je iz toga jasno da je Marić lagao o načinu na koji je u zamjenu za kupnju stana u Zvonimirovoj obnovio franjevački Studentski dom, zanimalo nas je na koji način je to Marić zaista izveo.

U istrazi smo došli do informacije da je Marić, po svemu sudeći, akciju obnove dijela samostana izveo preko svoje udruge Cor Unum, koju je vodio do sredine 2010. godine, i to zajedno sa svećenikom Ive Sanadera.

Ta Marićeva udruga je dobivala novac državnih i javnih tvrtki te Grada Zagreba za svoj rad, a raspala se nakon što su se članovi skupštine udruge, koja je okupljala mnoge poznate sportaše i znanstvenike, pobunili zbog Marićeva nekretninskog posla, odnosno franjevačkog stana u Zvonimirovoj ulici, u koji je ušla ta udruga. Radi se o istom onom stanu kojeg će se na kraju dočepati obiteljska tvrtka Marićevih - Scientia.

O radu udruge na obnovi franjevačkog Studentskog doma pitali smo i Marića koji do sada nije spominjao vlastitu udrugu. 

"Humanitarna udruga Cor Unum uopće nije sudjelovala u obnovi samostana i Crkve Majke Božje Lurdske, tako da ni donacija javnih tvrtki udruzi Cor Unum za obnovu samostana, nije ni bilo", kaže Marić u odgovoru na upit Indexa. Prema našim informacijama udruga se raspala upravo zbog stana u Zvonimirovoj ulici te zbog toga što se članovi humanitarne udruge nisu htjeli baviti nekretninskim poslovima. Marić ima drugu verziju. 

"Na Skupštini Udruge 2009. godine, članovi skupštine su donijeli odluku o ukidanju udruge zbog isprepletenosti humanitarnog djelovanja kao temeljne svrhe postojanja udruge i političkih ambicija pojedinaca. Tako je skupština odlučila kako bi se izbjegla mogućnost korištenja udruge u političke svrhe", tvrdi Marić. No, udruga postoji i danas, bez njega, vodi je Dragan Primorac te se zove Cro Unum.  

No, krenimo redom.

Zavjet šutnje

Ministar Marić, Franjevačka provincija iz Splita te fra Željko Tolić i dalje ne žele otkriti sve detalje o tome kako je stan od 101 kvadrata u centru Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, završio u vlasništvu obiteljske tvrtke Marićevih - Scientije.

Naime, fra Željko nam je potvrdio kako je bio dogovor s Goranom Marićem "da sredi" dio obnove franjevačkog samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu u kojem će biti studentski dom. Marić je to opovrgnuo tvrdeći da nije sudjelovao u skupljanju financijskih sredstava te da je pomagao samo kao župljanin te crkve.

>> Franjevac Indexu priznao deal s Marićem: Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu

Marić očito laže o obnovi samostana, evo što je Index doznao o tome

Fra Željko Tolić je, nakon što je Indexu priznao deal s Marićem, naknadno rekao da pretpostavlja (!) da za obnovu dijela samostana nije korišten javni novac. 

Marić, koji je prvi put dao dio odgovora za Index i dalje ne želi odgovorati na vrlo jednostavan upit. 

"Kako je moguće da je novcem od prodaje stana u Zvonimirovoj ulici plaćen Studentski dom franjevaca, kada je Dom otvoren u veljači 2011, a kupoprodajni ugovor potpisan četiri mjeseca kasnije, s tim da je zadnja tranša trebala biti tri mjeseca nakon ovjere kod javnog bilježnika, što je bilo u travnju 2012. Godinu i pol nakon što su završeni radovi", naš je upit na koji i dalje čekamo odgovor.   

Osoba za kontakt Marićeva supruga, a službeni mail udruge bio je scientia111@gmail.com

No vratimo se na udrugu. Fra Milanović Litre je tada, 2009. i 2010. godine, bio župnik upravo crkve Gospe Lurdske u Zagrebu te, uz Gorana Marića, čelnik udruge Cor Unum. Službeni podaci Fine o toj udruzi otkrivaju da je osoba za kontakt bila Marijana Marić, supruga Gorana Marića, dok je službeni email ove humanitarne udruge imao u sebi ime obiteljske tvrtke Marićevih, odnosno glasio je "scientia111@gmail.com".

Udruga u to vrijeme, a govorimo o razdoblju od 2007. do 2010. godine, nije bila nepoznata, a u nju su bili uključeni mnogi poznati sportaši i znanstvenici, dok je počasni predsjednik bio tadašnji ministar obrazovanja Dragan Primorac. Udruga je organizirala niz humanitarnih nogometnih utakmica, od kojih je najpoznatija ona s Poljuda iz 2007. godine između "Ćirinih sinova" i Cor Unuma, kad je za poginule vatrogasce na Kornatima prikupljeno oko milijun kuna.

Razdor zbog nekretninskog posla budućeg ministra imovine

Marićeva udruga Cor Unum je djelovala do kraja 2009. godine, kada je na skupštini udruge došlo do velikog razdora. Naime, većina članova Marićeve udruge bila je nezadovoljna načinom na koji ju je vodio Goran Marić. Osim primjedbi da Marić udrugu vodi netransparentno, zamjerili su mu i nekretninski posao. Naime, franjevci su, prema saznanjima Indexa, još 2009. godine, dali Marićevoj udruzi na korištenje stan u Zvonimirovoj a da o tome članovi skupštine udruge nisu imali pojma pa su na skupštini tražili da se stan vrati franjevcima te odbili imati tu nekretninu. Rekli su da se žele baviti isključivo humanitarnim radom, u što se Marićev nekretninski biznis s franjevcima nikako nije uklapao.

Marić se na skupštini vrlo brzo složio s tom odlukom, a udruga je formalno ugašena u prosincu 2010. godine, nakon što je u lipnju iste godine predan zahtjev za gašenje. Sama udruga je nakon toga obnovljena pod novim imenom - Cro Unum umjesto Cor Unum, a preuzeo ju je dotadašnji počasni predsjednik udruge Dragan Primorac. Marić nije član današnje udruge, a s većinom današnjih članova, kako doznajemo, nije u dobrim odnosima. Marić se stana u Zvonimirovoj ipak dočepao 2011., kada franjevci potpisuju kupoprodajni ugovor za taj stan s Marićevom suprugom Marijanom, odnosno tvrtkom Scientia.

Marić u svom odgovoru tvrdi suprotno, a to je da su raspali zbog "političkih ambicija pojedinaca", a pri tome vjerojatno misli na počasnog predsjednika Dragana Primorca koji je tada bio i predsjednički kandidat na izborima.

Marić: Udruga Cor Unum nije sudjelovala u obnovi samostana

Kao što smo već objasnili, franjevački Studentski dom ni teoretski nije mogao biti plaćen od prodaje stana u Zvonimirovoj obiteljskoj tvrtki Marićevih s obzirom na to da je stan kupljen nakon što je obnova završila. Naši dobro upućeni izvori tvrde da je obnova samostana, odnosno dijela koji će postati Studentski dom, sređena iz donacija Marićevoj udruzi Cor Unum. Prema dostupnim informacijama, jasno je da je obnova počela još dok je Marićeva udruga Cor Unum bila aktivna.

"Humanitarna udruga Cor Unum uopće nije sudjelovala u obnovi samostana i Crkve Majke Božje Lurdske, tako da ni donacija javnih tvrtki udruzi Cor Unum za obnovu samostana, nije ni bilo", tvrdi Marić koji i dalje ne zna tko je zapravo radio na obnovi samostana, točnije, ne želi odgovoriti. 

Franjevačka provincija iz Splita, pod koju spada i samostan Gospe Lurdske u Zagrebu, također već tjednima odbija dati bilo kakve podatke vezane za ovaj posao. Ne javlja nam se ni bivši provincijski ministar fra Joško Kodžoman, koji je naslijedio fra Željka Tolića. Znakovito je da fra Željko tvrdi da se ne sjeća ni tko je radio na obnovi, ni koliko je obnova stajala, a još je znakovitije da nitko još nije pokazao uplatu za stan u Zvonimirovoj ulici na račun franjevaca.

Marić u posljednjih deset dana, koliko traje Afera Marićevi stanovi, nije našao za shodno objaviti da je u to vrijeme s franjevačkim gvardijanom vodio humanitarnu udrugu koja se raspala upravo zbog stana koji je na kraju postao vlasništvo obiteljske tvrtke Marićevih Scientije.

Tko je Marićev partner u udruzi Cor Unum? Fratar preko kojeg je Sanader stupio u kontakt s Thompsonom

Zanimljivo je i to što je Marić udrugu Cor Unum vodio s franjevcem Slavenom Milanovićem Litrom. Podsjetimo, u svom iskazu USKOK-u iz 2011. godine Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, rekao je da je Sanader preko fra Slavena stupio u kontakt s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom. Barišić je rekao da je Sanader s fra Slavenom i Thompsonom dogovorio da će pjevaču isplatiti iznos koji će odgovarati vrijednosti zemljišta za gradnju nove kuće, koju je Thompson planirao sagraditi.

"Fra Slaven, koji je bio nekakav Thompsonov predstavnik, prenio mi je Thompsonov zahtjev u kojem je tražio da mu se isplati 515.000 eura. Taj me zahtjev doveo u nezgodnu situaciju pa sam ga prenio Sanaderu. On mi je rekao da se snađem pa sam iz poslovanja Fimi medije osigurao taj iznos. Sama isplata bila je u mom uredu u Carini, gdje su došli Marko Perković Thompson i fra Slaven, a ja sam Thompsonu isplatio 515.000 eura", dio je iskaza USKOK-u rizničara Barišića.

S druge strane, poduzetnik Mario Jelinčić rekao je da je na fra Slavenov nagovor sastavio ugovor prema kojem je Marko Perković Thompson od HDZ-a dobio pola milijuna eura da ne nastupa ni za jednu drugu političku stranku. Crkva je po izbijanju afere fra Slavena prebacila u novu župu, i to u daleku Kanadu, u Vancouver.

No fra Slaven je svjedočio u siječnju 2018. godine u slučaju Fimi media te je sve opovrgnuo.

"Te 2007. upoznao sam Ivu Sanadera i Thompsona jer su oni bili moji župljani i dolazili su na svetu misu u crkvu u Ulici kralja Zvonimira u Zagrebu", rekao je fra Slaven na sudu dodajući da su mnogi znali da Thompson dolazi na misu pa su ga zvali da ga pokuša dovesti.

Što smo sve otkrili u Aferi Marićevi stanovi

Podsjetimo, Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, nedavno se uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Prema zemljišniku, vlasnik stana je tvrtka kći Šted Investa, tvrtke u kojoj je Marić bio direktor sve do 2008. godine, kada ulazi u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Marić se branio kako je njegov sin tek podstanar, odnosno da je stan u najmu, dodavši da je zbog toga ponosan. No otkrili smo kako sin podstanar ima kuću u podsljemenskoj zoni. Marići su tako na svog sina prepisali kuću u podsljemenskoj zoni kako je ne bi morali upisati u imovinsku karticu. Tako je izigrano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer dužnosnik ne mora prijavljivati imovinu punoljetne djece.

Obitelj Marić imala je tvrtku Scientia koja je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Ta mala tvrtka kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a koja je 2011. godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda i gubitak od 84 tisuće kuna, kupila je od splitskih franjevaca stan u centru Zagreba, u Zvonimirovoj 62, od 101 kvadrat za iznos, prema kupoprodajnom ugovoru, od 930 tisuća kuna.

Marić više ne može biti ministar

Da rezimiramo: Još uvijek aktualni Plenkovićev ministar državne imovine Goran Marić nedvojbeno je lagao o vlastitoj korupcijskoj aferi. Na neki način, Marićeva afera gora je od svih nekretninskih afera Lovre Kuščevića jer je Kuščević, da stvar posve pojednostavimo, prvenstveno pogodovao sam sebi, dok se Marić, po svemu sudeći, domogao stana koristeći svoju javnu funkciju i poziciju.

>> Marić je od Crkve kupio stan u Zagrebu. Znamo i što je Crkva dobila od Marića

U vrijeme kad premijer Plenković najavljuje veću rekonstrukciju vlade, postaje savršeno jasno da Marić više ne može biti ministar. Ako Marić ostane ministar, to će biti samo potvrda teze da Plenković odbija smijeniti ministre koji su pod ozbiljnom sumnjom na korupciju.

>> Kriminalna organizacija na vlasti: Čeka se USKOK

Pročitajte više