Index objavljuje video razgovora policajca sa šefom pretučenih Slavonaca

Screenshot: Index

INDEX je u posjedu videosnimke na kojoj se vidi što se događalo nakon dolaska policije na mjesto napada na mladiće iz Slavonije. Na snimci se vide pretučeni mladići, policija te svjedoci kao i vlasnik tvrtke za koju su mladići radili, Luka Vidak.

Snimka počinje izjavom policajca: "Ako u izjavi ne bude sigurno da ste vi sigurni, ako vi to meni ne potpišete..." Svjedokinja je time ostala malo zbunjena jer joj nije bilo jasno kako će tijekom davanja izjave u policiji biti sigurna jer jedino što tamo može reći jest da je napadač jedan od konobara. Zatim pita policajca kako će u policiji reći tko je sigurno napadač ako ga ona može jedino pokazati. "Vi ćete u policiji izjaviti da ste ga pokazali policijskom službeniku", rekao joj je policajac.

Policajcu se zatim obraća vlasnik Vidak kojega zanima zašto su privedena samo dvojica napadača dok treći i dalje radi u restoranu.

Donosimo transkript njihovog razgovora

Vidak: U čemu je razlika između dvojice napadača koji su odvedeni i trećeg koji nije odveden?

Policajac: Razlika je u tome, gospodine Vidak, što ja trenutno raspolažem sa dva policijska službenika koji trebaju odvesti vašu dvojicu da im se ukaže liječnička pomoć.

Vidak: Ja sam došao osobno, ja ću ih odvesti na hitnu.

Policajac: Odlično, izvolite poći... Za vašu drugu informaciju: dok se ne identificira koje vaši djelatnici imaju ozljede, ne zna se ni po kojem se zakonu postupa.

Vidak: On ima slomljeno čelo i slomljene zube...

Policajac: Gospodine, jeste li vi po profesiji doktor?

Vidak: Ne, nisam.

Policajac: Jeste li vi po profesiji državni odvjetnik?

Vidak: Ne.

Policajac: Jeste li ijedno ovlašteno tijelo koje će konstatirati ozljedu i okarakterizirati kazneno djelo?

Vidak: Ja sam osoba zdravog razuma...

Policajac: Ako ste vi osoba zdravog razuma, onda će vam zdravi razum naložiti da osobi kojoj nisu identificirane tjelesne ozlijede, kao teške tjelesne ozlijede ili lake tjelesne ozlijede, da se ne može identificirati o kakvom se djelu radi.

Vidak: Gospodine, moj kolega ima slomljeno čelo i slomljene zube.

Policajac: Dok to ne stoji na papiru, on za mene nema ništa.

Vidak: Nema ništa? Možete li ga pogledati?

Policajac: On za mene ima vidljivu tjelesnu ozljedu glave, ali dok to nije kvalificirano od liječnika, on za mene...

Vidak: Ali imamo dva svjedoka koji će potvrditi da napadač slobodno hoda i radi svoj posao...

Policajac: Kad se, gospodine, meni ispuni uvjet... Gospodine, je li vi mene slušate? Ja sam vam rekao: slobodno idite gore, odvedite vaše na ukazivanje liječničke pomoći, a onoga trenutka, za sat ili dva, kad vidite da policija po nečemu nije postupila, onda se žalite. A do tad nemojte meni na terenu dirigirati s kakvim ja ljudstvom raspolažem i u kakvu ću se akciju upustiti.

Snimka razgovara tad završava.

Podsjetimo, sinoć oko 21:30 ispred restorana u Pilama trojica konobara napala su dvojicu sezonaca iz Slavonije koji podno restorana iznajmljuju kajake. Trojica napadača su uhićena i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje.

Gradonačelnik: Ovo je izdvojeni incident

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Index je komentirao napad.

"U potpunosti osuđujem incident koji se dogodio u Pilama. Grad Dubrovnik je bio oduvijek grad tolerancije i ovo što se dogodilo je izdvojeni incident. Na otvaranju Ljetnih igara govorio sam o tezoru i o tome kako u svemu treba imati mjeru, ovdje smo svjedoci kako se upravo ta mjera nažalost izgubila i dogodio se navedeni incident koji ničim ne priliči imidžu grada Dubrovnika. 

U 2019. godini imali smo uistinu brojne primjedbe na broj kajaka u našim valama, posebno na dijelu plaža Pile i Šulić, stoga ćemo za iduću sezonu ići u drastično smanjenje istih. Općenito, kao što smo to napravili sa suvenirima i dijelom stolova i stolica, treba vratiti mjeru i u ovu djelatnost", kazao je.

Pročitajte više