INDEX OTKRIVA Inspektori su zajedno s taksistima organizirali sačekušu Uberovcima

Foto: FaH/Pixsell/Stjepan Božurić

"VELIKOGORIČKI taksisti udružili su se s inspektorima cestovnog prometa, s lažnih profila pozivali Uber i selektivno ih kažnjavali", u dahu nam je izgovorio naš izvor, dobro obaviješten u današnju akciju inspektora kojom su iz prometa isključili desetak vozila Ubera.

>> Butković napao Uber, isključio im 10 vozila iz prometa

>> Oleg Butković, ministar koji je ubio promet


>> Splitski HDZ-ovac protiv HDZ-ovog ministra: "Samo u Splitu ne koristim taksi" >> Baldasar pozvao Cammeo da se drži zakona, a uporno ih sam u tome sprječava

>> "Uber nije legalan": Butković najavio najjači udar na Uber, zabranit će im rad i oduzimati vozila

Podsjetimo, prošlog petka ministar prometa Oleg Butković napao je način na koji posluju Uber i Cammeo u Splitu. Iako se Uber i Cammeo izvlače na nereguliranost članka 60. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji uređuje 'iznajmljivanje vozila s vozačem', Butković je jasan - to je nezakonito.

"Uber općenito, pa i Cammeo u Splitu, rade nelegalno", rekao je tom prilikom Butković.

Nakon što su im na gotovo 14 vozila skinuli tablice i kaznili ih s više od milijun kuna kazni, Cammeo se iz Splita povukao. U međuvremenu su Butkovića napali i njegove stranačke kolege pa je promijenio ploču i najavio liberalizaciju taksi tržišta.

Danas je pak, kako doznaje Index, nekolicina inspektora Ministarstva prometa svoj službeni kombi parkirala na taksi stajalište u Velikoj Gorici, pokraj zagrebačkog aerodroma Pleso, te u suradnji s taksistima odradila do sada najveći udar na Uber otkako se ta kompanija pojavila u Hrvatskoj.

Inspektori opkolili Uberovce u suradnji s taksistima i to - bez naloga?!


"Nakon što bi taksisti s lažnih profila pozvali Uber, jedan taksist bi mu stao pred automobil, a drugi iza njega. Tako opkoljenog, taksisti bi 'pregledali' tko se unutra nalazi, neki njihov stari drug, bivši kolega ili pak student koji želi popraviti vlastiti budžet. Ako ne bi prepoznali vozača, dali bi znak inspektorima koji bi izašli iz kombija, došli do Uberovaca, izdali im rješenje o kršenju zakona te skinuli tablice s vozila", tvrdi naš sugovornik.

Pokušali smo doći do doći do komentara Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Na pisani upit nam još uvijek nisu odgovorili, ali neslužbeno smo od izvora u ministarstvu saznali da inspektori cestovnog prometa uopće nisu imali nalog za današnju akciju na aerodromu.

Naime, inspektori za svaku kontrolu trebaju imati službeni nalog, a čini se da su ovo odradili na svoju ruku, u suradnji s velikogoričkim taksistima.

Iz Ubera su za Index poručili da i dalje stoje iza svojih vozača.

"Svima kojima je to potrebno, osigurat ćemo pristup pravnom savjetniku. Također, svi partneri i vozači koji žele nastaviti s radom, a kojima je oduzeto vozilo, Uber će im osigurati zamjensko vozilo", rekao nam je Matija Mesić iz Ubera.

Pročitajte više