Doznajemo: Potvrđena optužnica protiv Linićeva prijatelja zbog prijevare teške 46 milijuna kuna

Foto: Index

SUD u Karlovcu potvrdio je optužnicu protiv Joze Kalema, Anite V., Violete P. i trgovačkog društva RI-Most, a osobe se terete za kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kao i za zloporabu stečaja. Informaciju je Indexu potvrdila glasnogovornica Suda.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo na temelju prijave karlovačke Policijske uprave podiglo je protiv Kalema i društva optužnicu zbog gospodarskog kriminala koji se procjenjuje na 46 milijuna kuna.

Policijska prijava pa optužnica

Prema optužnici Kalem je kao odgovorna osoba sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor između Ri-Petrola i Modibita iz Ozlja, a koji je proveden kroz poslovne knjige IGM Tounja. Temeljem tog ugovora Kalem je fiktivno zatvorio dugovanja između IGM-a i Modibita koja su navodno iznosila oko 46 milijuna kuna. 

Nakon toga sklopljen je i ugovor IGM Tounja i Ri-Petrola o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjidžba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja.

"Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjidžba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja", stajalo je u policijskoj  prijavi.

Htjeli da im se sudi u Rijeci

Kalem, prisni prijatelj Slavka Linića, tražio je da se optužnica odbije kao neosnovana, no sud je to odbio. Također, Kalem kao i ostali optuženici tvrdili su kako Sud u Karlovcu nema nadležnost. Iz sudskog spisa jasno je kako su optuženi tražili da se njihov slučaj vodi na sudu u Rijeci. I to im je odbijeno.


"Imajući na umu da je u ekonomskom smislu podjednako opterećenje u vidu putovanja sudionika u postupku s područja Karlovačke županije u Rijeku i obrnuto te imajući na umu primarnu mjestu nadležnost upravo Općinskog suda u Karlovcu, vijeće nije prihvatilo prijedlog obrane za promjenom mjesne nadležnosti niti po načelu svrsishodnosti", stoji u presudi suda u Karlovcu kojom je potvrđena optužnica Općinskog državnog odvjetništva a koju potpisuje predsjednik optužnog vijeća Leon Kovačić. 

Linić se ne odriče prijatelja

Kalem je javnosti najbolje poznat kao blizak prijatelj i jahtaški suputnik bivšeg ministra financija Linića. Fotoreporteri su često hvatali Linića i Kalema kako u uživaju na jahti u Tisnom. Kalem i Linić često putuju zajedno, pa su tako zajedno slavili Novu godinu u Dubaiju, a tijekom ljetnih godišnjih odmora redovito ih se može vidjeti kako plove Jadranom.

Otvoreno je Linić svog prijatelja Kalema branio čak i kada je protiv njega podignuta optužnica zbog prevare teške 103 milijuna kuna. "Ne odričem se prijatelja zato što imaju problema", govorio je tada Linić, te insinuirao kako Kalemu (pa posredno i njemu) podmeću paraobavještajne službe

Koliko je Liniću važno prijateljstvo s Kalemom svjedoči i činjenica da je u ljeto 2012. godine Linić u Podravci, tvrtci u državnom suvlasništvu, lobirao za Kalemov biznis - suradnju Podravke s Euro-Petrolom, iako su u to vrijeme već mjesecima iz Vlade stizale najave Linićevog povratka u Nadzorni odbor hrvatske naftne kompanije Ine. Tajni sastanak Podravkinim menadžerima i prodajnim operativcima donijelo je Petrolove kartice za gorivo. I Vlada i Podravka po pitanju Linićevog prisustva sastanku su se "branile šutnjom", ne pojasnivši što je Linić ondje radio.

Pročitajte više