POGLEDAJTE PRIVOĐENJE MLADIĆA KOJI JE ZATIM UMRO Svjedok tvrdi da su ga policajci udarali i bacili sa zida

Foto, Video: Index

SINOĆ je u Splitu nakon policijskog privođenja umro 24-godišnji Tonko Vilibić, preminuo je od gušenja nakon što mu je paketić s marihuanom, kojeg je probao progutati, zapeo u grlu.

Policija je, naime, oko 20.30 sati prišla mladiću u Ulici 8. Mediteranskih igara kod poljudskog stadiona s namjerom utvrđivanja identiteta. Sumnjali su, naime, da nosi drogu sa sobom. 24-godišnjak je počeo bježati, no nije daleko stigao. Bježeći od policije pokušao je progutati paketić s marihuanom.

>> DOZNAJEMO 24-godišnjak se ugušio sa 6 grama marihuane, traje istraga oko policijskog postupanja

>> PRIČALI SMO S PRIJATELJIMA Tko je bio mladić koji se ugušio vrećicom marihuane?

Na snimci koju je svjedok događaja ustupio Indexu, vidi se trenutak intervencije. Nekoliko policajaca bori se s mladićem pred brojnim prolaznicima i posjetiteljima splitskog festivala.

"Vidiš, bore se s njim, ne mogu mu ništa", čuje se kako netko od svjedoka govori. Čini se da je dio policajaca bio u civilnoj odjeći, ali vide se policajci u službenim uniformama.

Nakon nekoliko minuta uspjeli su ga savladati i odveli su ga prema policijskom vozilu. Mladić je na putu do tamo umro.

"Nakon što su ga sustigli, policijski službenici su 24-godišnjem hrvatskom državljaninu stavili sredstva za vezivanje radi otklanjanja mogućnosti ponovnog bijega, te su zajedno krenuli prema službenom vozilu radi dovođenja u službene prostorije. Tijekom dolaska do službenog vozila 24-godišnjaku je iznenada pozlilo. Policijski službenik odmah je istom pokušao pomoći, dok je drugi policijski službenik pozvao liječničku pomoć koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i osobu odvezla u bolnicu. Naknadno smo izviješteni kako je 24-godišnjak preminuo", rekli su jutros iz policije.

Nisu vidjeli da išta stavlja u usta

Policajci, kako neslužbeno doznajemo, nisu vidjeli kako mladić guta paketić s marihuanom. To im je rekla jedna svjedokinja. Mladić je počeo posrtati, a ona im je rekla: "Nešto je progutao."


Neslužbeno doznajemo da je obdukcija potvrdila kako je uzrok smrti gušenje. Radilo se o vrećici sa 6 grama marihuane koja je zapela u dušniku.

S tolikom količinom marihuane, mladić bi izgledno bio tek prekršajno procesuiran. U policiji nam tvrde da su mu pokušali pomoći kada su vidjeli da se guši. Pozvana je i Hitna pomoć, pokušana je reanimacija, no bez uspjeha. Ravnatelj splitskog KBC-a dr. Ivo Jurić kazao nam je da je mladić već bio mrtav kada je stigao u bolnicu. Policija ga je ranije prijavila za jedan prekršaj vezan za zlouporabu droge.

Podijeljene reakcije

Nakon što je vijest o Tonkovoj smrti obišla Hrvatsku, reakcije su podijeljene. Neki smatraju kako je policija ispravno postupala, dok nekima nije jasna tolika hajka zbog šest grama marihuane. Index je razgovarao s očevicem policijskog postupanja. Naš sugovornik bio je na licu mjesta i želi ostati anoniman. Boji se, kaže, represije ako se sazna da je išta govorio.

Svjedok smrti mladog Splićanina: "Bacili su ga sa zida, udarali po glavi i vratu"

"Sjedio sam preko puta u kafiću i upravo pričao prijateljima kako ove godine ima više policije nego ultraša", govori nam očevidac.


"U ta tri dana, mene su pet puta pretresli. Odjednom, vidim kako dvojica trče za jednim momkom. Odjednom su došli do zida gdje ga (Tonka) policajac nije mogao uhvatiti te ga je rukom bacio preko zida. Pao je s metar i pol, dva visine. Odjednom, dolijeću još dvojica i počinju udarati po njemu. Po glavi i vratu, otvarali su mu usta i gurali ruku u usta. Mislim da se tu počeo gušiti", rekao nam je svjedok.

"Otišao sam vidjeti o kome je riječ. Kad sam se približio, radili su mu polugu na ruci. Vidio sam da se radi o mom prijatelju. Počeo sam vikati da ostave momka na miru. Jedan od njih se izderao da se udaljim", govori nam očevidac.

"Vodili su momka ispred mene. Vidio sam da nešto nije u redu jer nije mogao stajati na nogama. Oni su ga vukli, mislili su da se opire, sve dok nismo prešli cestu. Odjednom je pomodrio, nikad nisam vidio da netko može tako pomodriti", rekao nam je svjedok.

Ostatak priče je, nažalost, poznat.

Index je od policije zatražio komentar, u odgovoru stoji ono što je već poznato.

"U vezi Vašeg upita možemo Vas izvijestiti sljedeće:

Sinoć oko 20:30 sati, u ulici VIII. Mediteranskih igara u Splitu policijski službenici su s namjerom utvrđivanja identiteta prišli  muškarcu za kojeg su sumnjali da je u posjedu droge, nakon čega se isti dao u bijeg.  Nakon što su ga sustigli, policijski službenici su 24-godišnjem hrvatskom državljaninu stavili sredstva za vezivanje radi otklanjanja mogućnosti ponovnog bijega, te su zajedno krenuli prema službenom vozilu radi dovođenja u službene prostorije.

Tijekom dolaska do službenog vozila 24-godišnjaku je iznenada pozlilo. Policijski službenik odmah je istom pokušao pomoći, dok je drugi policijski službenik pozvao liječničku pomoć koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i osobu odvezla u bolnicu. Naknadno smo izviješteni kako je 24-godišnjak preminuo.

O događaju je izviješteno Županijsko državno odvjetništvo koje je naložilo obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti, te će biti obavljen očevid.

Kao i kod svakog postupanja policijskih službenika, a posebno u slučajevima kada nastupi smrt osobe prema kojoj se primjenjuju policijske ovlasti, obvezno se vrše provjere postupanja policijskih službenika, pa tako i u ovom slučaju, kada će provjeru obaviti i policijski službenici s razine Ministarstva unutarnjih poslova."

Pročitajte više